Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 18:01

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 24 Μαΐου τον ιδρυτή και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), Γιώργο Στασινάκη, την πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Ρουµπίνη Γ. Σµέρλα και τον υπεύθυνο της ΔΕΦΝΚ στη Μεσσηνία, Ιωάννη Σόλαρη.

Τού πρόσφεραν το βιβλίο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» και τον ευχαρίστησαν θερμά για την

συμβολή και τη στήριξή του, στο έργο της ΔΕΦΝΚ.

Πρωταρχικός στόχος της ΔΕΦΝΚ είναι η εξάπλωση της σκέψης και του έργου του μεγάλου στοχαστή. Στα πλαίσια αυτής της διαρκούς προσπάθειας και με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη (1957-2017) η ΔΕΦΝΚ - φωτίζοντας µία άλλη πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του - διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2018, στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική».

Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το συνέδριο υπό την αιγίδα του και στην εναρκτήρια ομιλία του ανέπτυξε με μεστό και τεκμηριωµένο λόγο - χωρίς χειρόγραφο - τη µεγάλη σημασία για τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό του έργου του Ν. Καζαντζάκη.

Ο τόµος του επιστηµονικού συνεδρίου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Αποτελεί την εμπεριστατωµένη έκφραση πολύ υπεύθυνης δουλειάς, ανθρώπων με βαθιές γνώσεις, μελετητών του Καζαντζάκη, που μοιράζονται μαζί μας θέματα, σχόλια, επισημάνσεις και κρίσεις για το έργο του μεγάλου μελετητή.

Επιμελητές της έκδοσης είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιωάννα Σπηλιοπούλου και ο Νίκος Χρυσός, συγγραφέας (βράβευση με το βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας 2019).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε με σηµαντική επιτυχία στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στην Αθήνα, στις 23 Μαΐου. Τη συζήτηση συντόνιζε η Ερη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας η οποία προλογίζει και το βιβλίο. Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.