Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 05:05

Εν μέσω καύσωνα: Ταλαιπωρία ασφαλισμένων στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ

Γράφτηκε από την

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν χθες εκατοντάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ οι οποίοι εκτός από τον καύσωνα αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν και το ανάλγητο πρόσωπο του υγειονομικού συστήματος. Συγκεκριμένα και όπως κατήγγειλαν πολλοί ασφαλισμένοι στην "Ε", κάποιοι γιατροί στο ΙΚΑ δεν έγραφαν καθόλου συνταγές. Δεν έγραφαν με το χέρι, γιατί ο ΕΟΠΥΥ τους επιβάλλει πρόστιμο 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή αλλά ούτε και ηλεκτρονική, γιατί όπως έλεγαν στους ασφαλισμένους δεν έχουν λάπτοπ και… μελάνια για τους εκτυπωτές. Ο Γολγοθάς όμως των ασφαλισμένων δεν σταμάτησε εκεί. Οταν τηλεφωνούσαν στο 184 για να κλείσουν νέο ραντεβού διαπίστωναν ότι το τηλεφωνικό κέντρο ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους. Πολλοί λοιπόν αναγκάστηκαν με σκυφτό το κεφάλι, εν μέσω οικονομικής κρίσης και καύσωνα, να πάνε στα φαρμακεία και να αγοράσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται. Οι υπόλοιποι θα δοκιμάσουν τη τύχη τους την επομένη φορά όταν και αν κατορθώσουν να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού από το 184.
Τριτοκοσμικές σκηνές διαδραματίζονται καθημερινώς τόσο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όσο και στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης. Στο Νοσοκομείο όποιος κλείνει τηλεφωνικό ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία τον ενημερώνουν να πάει στις 8 το πρωί να πάρει κουπόνι προτεραιότητας. Οταν οι ασφαλισμένοι πάνε στις οκτώ παρά πέντε διαπιστώνουν ότι έχει κοπεί ένας… αστρονομικός αριθμός κουπονιών και αναγκάζονται να περιμένουν όρθιοι στην ουρά. Στους διαδρόμους του Νοσοκομείου κυκλοφορεί η φήμη για προνομιακή διανομή των κουπονιών από υπαλλήλους του Ιδρύματος προς γνωστούς και φίλους. Κανένας πλην της διοίκησης, δεν μπορεί να ελέγξει αν αληθεύει η φήμη. Σε κάθε περίπτωση όμως η διοίκηση οφείλει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να λειτουργήσει ορθολογικά το σύστημα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι. Επιπρόσθετα η διοίκηση οφείλει να υπενθυμίσει στους τσιγγάνους ότι το Νοσοκομείο είναι νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι χώρος συνάθροισης συγγενών και φίλων.
Στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης οι ουρές των ασφαλισμένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ασφαλισμένοι κατήγγειλαν χθες στην "Ε" ότι το Κέντρο δεν έδινε σειρά προτεραιότητας πριν τις οκτώ το πρωί. Οταν τους ρωτήσαμε γιατί είχαν πάει πριν τις οκτώ μας απάντησαν ότι αυτό κάνουν πολλά χρόνια τώρα. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η ταλαιπωρία είναι ίδια ενώ στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης εφαρμόζουν αυστηρά όσα… δεν εφαρμόζουν στο Νοσοκομείο. Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται αφάνταστα ανεξάρτητα από συστήματα και προγράμματα προτεραιότητας.
Θ.Λ.