Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 08:48

Πρόταση του λιμενάρχη Καλαμάτας στην Περιφέρεια: Να αξιοποιηθεί το κτήμα δωρεά των εφοπλιστών στην Ανάληψη

Γράφτηκε από την

 

Την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου του υπουργείου Ναυτιλίας στην παραλία της Μπούκας επαναφέρει με πρότασή της προς τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο η λιμενική αρχή Καλαμάτας.

Ο κεντρικός λιμενάρχης της πόλης αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του και με την ευκαιρία τον ενημέρωσε και για το συγκεκριμένο οικόπεδο 50 στρεμμάτων, δυτικά του παλιού Τελωνείου. Το οικόπεδο αυτό το έχει παραχωρήσει στο υπουργείο η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς από τις 31 Μαρτίου 1978, με σκοπό τη δημιουργία σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Βέβαια μέχρι και σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια για τη δημιουργία τους, αν και η αποδοχή της εν λόγω δωρεάς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 13 Απριλίου του ίδιου έτους - ενώ εκδόθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και υπάρχει ΦΕΚ της 10ης Ιανουαρίου 1979, σύμφωνα με το οποίο έχει ιδρυθεί στο συγκεκριμένο παραλιακό ακίνητο, στην περιοχή «Τζωρέικος βάλτος» πρώην Κοινότητας Ανάληψης Μεσσήνης "Ανωτέρα Δημόσια Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού με τμήματα πλοιάρχων, μηχανικών και ραδιοτηλεγραφητών".    

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας Γ. Βλάχο προώθησε τη διαδικασία μεταγραφής του οικοπέδου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο, πράξη η οποία εκκρεμούσε επί σειρά ετών. Τελικά η διαδικασία μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο Παμίσου ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε την άνετη προσβασιμότητα στην περιοχή και τη μικρή απόσταση από το κέντρο της Μεσσήνης, ενώ γειτνιάζει με σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα και έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, αφού από την παραλία -η οποία βρίσκεται στα 40 μέτρα- χωρίζεται από μια μικρή λωρίδα βλάστησης. Ετσι, σύμφωνα με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θέση του οικοπέδου, αλλά και από τις διαστάσεις του, κρίνεται άριστη ως τοποθεσία για την ανέγερση σχολών Εμπορικού Ναυτικού, όπως επισημαίνει στην αναφερόμενη πρότασή του και ο λιμενάρχης Καλαμάτας. Επιπλέον λόγω του μεγέθους του, η λιμενική αρχή επισημαίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης των όρων της δωρεάς, προκειμένου να λειτουργήσει και μια σχολή του Λιμενικού Σώματος, και ενδεχομένως παιδική κατασκήνωση και χώροι διαμονής και αναψυχής των στελεχών του.

Ν.Κ.