Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:02

“Σουρωτήρι” το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Νερά στα κεφάλια ασθενών και γιατρών (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Η οροφή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας όταν βρέχει στάζει νερά δίπλα στα κεφάλια γιατρών, νοσηλευτών και ασφαλισμένων, πολύ κοντά στην καινούργια οδοντιατρική έδρα, στα τραπέζια του μικροβιολογικού εργαστηρίου και πρόσφατα κοντά στα ψυγεία, όπου φυλάσσονται τα φάρμακα στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα ένα κομμάτι ψευδοροφής κατέρρευσε στο γραφείο του γυναικολόγου Δημήτρη Τζαμουράνη αποκαλύπτοντας μια ρωγμή, που όταν βρέχει έντονα περνάει νερό σαν... να βρέχει και μέσα. Η οδοντίατρος Χριστίνα Μούστου αναγκάζεται τις βροχερές μέρες και υποδέχεται τους ασφαλισμένους με δύο κουβάδες στην πόρτα, ενώ μετά από ένα Σαββατοκύριακο με βροχή βρήκε το πάτωμα στο οδοντιατρείο γεμάτο νερά.

Ο διευθυντής της μονάδας Παναγιώτης Κατσαφάδος περιέγραψε στην “Ε” μια κατάσταση που έχει αγανακτήσει όλους και επιπλέον έθεσε ζήτημα ασφάλειας αφού πάνω από την ψευδοροφή περνάνε καλώδια –ενώ κομμάτια από την ψευδοροφή έπεσαν μια φορά πάνω σε νοσηλεύτρια, την ώρα που εργαζόταν στο Γραφείο Πληροφοριών.

 

ΛΕΦΤΑ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας παρατηρεί ότι αρχικά το πρόβλημα στεγάνωσης εντοπίστηκε πριν 6 χρόνια κι ο ίδιος όταν ανέλαβε πριν δυόμισι χρόνια βρήκε αναφορές του προκατόχου του προς την 6η ΥΠΕ. Εξηγεί ότι τα υλικά για τη στεγανοποίηση στην ταράτσα του κτηρίου έχουν με τα χρόνια καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μπάζει νερά και αρκετά ιατρεία να... στάζουν. Επιπλέον, η ψευδοροφή μουλιάζει από το νερό και κατά καιρούς πέφτουν κομμάτια σε διαδρόμους και μέσα στα ιατρεία, πάνω στα γραφεία των γιατρών. Βέβαια, πριν δυόμισι χρόνια, λέει, εγκρίθηκε ένα κονδύλι από το υπουργείο Υγείας για τον εκσυγχρονισμό του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και την αγορά οδοντιατρικών εδρών. Η προμήθεια έγινε την περασμένη άνοιξη και από το κονδύλι αυτό περίσσεψε ένα αρκετά σεβαστό ποσό, γύρω στα 140-150.000 ευρώ. Ενα μέρος από αυτά τα χρήματα, με ενέργειες του διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γ. Μπέζου, άλλαξε κωδικό χρήσης για να χρησιμοποιηθεί για μόνωση της ταράτσας. Αλλά πέρασε και το καλοκαίρι και τίποτα νεότερο δεν υπήρξε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, για το στάδιο που βρίσκεται η τεχνική έκθεση μετά και την απαραίτητη αυτοψία, που έκαναν οι μηχανικοί.

 

ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ενα από τα σημεία όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα είναι και στο διάδρομο έξω από το Γυναικολογικό Ιατρείο, μπροστά από τις ΤΟΜΥ, όπου λειτουργεί το Παιδιατρικό Ιατρείο. Ο γυναικολόγος Δημ. Τζαμουράνης επεσήμανε την ανάγκη άμεσης επέμβασης, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. “Τις μέρες με έντονη βροχόπτωση μέσα στο γραφείο βρέχει”, λέει. Επίσης, “για δεύτερο χειμώνα δεν θα έχουμε θέρμανση, το καλοκαίρι πέρασε χωρίς κλιματισμό και για εμάς που εργαζόμαστε εδώ δεν περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα, αλλά περισσότερο για τους ασφαλισμένους”.

Ο διευθυντής της μονάδας Παν. Κατσαφάδος επισημαίνει επίσης τις μεγάλες φθορές τις οποίες έχει υποστεί η ψευδοροφή στο Μικροβιολογικό Τμήμα (από την πλευρά της οδού Κανάρη) και στο Οδοντιατρικό Τμήμα: “Τα νερά πέφτουν δίπλα στις οδοντιατρικές έδρες, ο γιατρός ή ο ασφαλισμένος κινδυνεύει να γλιστρήσει και επιπλέον ένας καινούργιος εξοπλισμός κινδυνεύει να καταστραφεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ, όπως λέει, με κάποιο τρόπο νερά περνάνε και στο υπόγειο.

Η οδοντίατρος Χριστίνα Μούστου επισημαίνει το πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς και τις ενέργειες του διευθυντή για να λυθεί. “Προσωπικά ανησυχώ για την ασφάλειά μας, πόση ζημιά έχει γίνει, τι μπορεί να προκύψει, γιατί στο ιατρείο μπαίνει πολύς κόσμος και μεγάλης ηλικίας”, αναφέρει. Οσο για τους... κουβάδες στην υποδοχή “πολλοί άνθρωποι δεν τους βλέπουν και είμαι συνεχώς σε άγχος να μην πέσουν και τραυματιστεί κάποιος”.

Ν.Κ.