Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 04:40

Ματαιώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία χθες στο Νοσοκομείο

Ματαιώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία χθες στο Νοσοκομείο

Ματαιώθηκαν από χθες τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά την επίσχεση εργασίας των αναισθησιολόγων, οι οποίοι -όπως και οι υπόλοιποι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα- βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της υγείας, αλλά και την κατ’ επανάληψη υποβάθμιση των αμοιβών τους.
Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει αναγγείλει για σήμερα καταλήψεις γραφείων διοικητών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αύριο προγραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μπροστά από το υπουργείο Υγείας.
Το Σάββατο το απόγευμα, εξ άλλου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με σύνθημα «Να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία - Κανένας μόνος του στην κρίση».
Στο μεταξύ, σε νέα επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και ώς τις 12 του μήνα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και γενικότερα οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας περίθαλψης (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές).
Τη νέα κινητοποίηση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά -σε συνάντησή του, την περασμένη εβδομάδα, με φορείς του ιδιωτικού τομέα υγείας- ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εξοφλήσει τις οφειλές του.
Η κινητοποίηση θα έχει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, στην οποία προστίθεται ότι ο Οργανισμός «συνεχίζει να χρωστά στους γιατρούς 260 εκατομμύρια ευρώ για το 2012 και 1.110 εκατομμύρια ευρώ για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100.000.000 ευρώ».
Β.Γ.Μ.