Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 14:51

Βιβλίο του Θ. Ζέρβα αφιερωμένο στον Η. Μακρή και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον
Βιβλίο του Θ. Ζέρβα αφιερωμένο στον Η. Μακρή και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Αφιερωμένο στο Σύλλογο Φιλοπροόδων και στον αρχιμουσικό Ιωάννη Μακρή είναι το βιβλίο του πανεπιστημιακού Θανάση Ζέρβα «Ζητήματα μουσικής δημιουργίας – δοκίμια και πραγματείες».

Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που πραγματεύεται θέματα μουσικής με έναν τρόπο λιτό, απλό και κατανοητό ακόμα και για έναν αναγνώστη που δεν έχει μουσικές γνώσεις.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται κεφάλαιο με τίτλο «Ζητήματα ρεπερτορίου σε μαθητικές Φιλαρμονικές: Φιλαρμονική Φιλιατρών. Περιπτωσιολογική μελέτη». Είναι εργασία που παρουσιάστηκε στη Λευκωσία το Μάιο του 2016 από το Θανάση Ζέρβα στο πλαίσιο του πανελληνίου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Φιλαρμονικές Ορχήστρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Πραγματικότητα και προοπτικές».

Ο Θανάσης Ζέρβας είναι συνθέτης, σαξοφωνίστας και μαέστρος. Εργα του έχουν παρουσιαστεί από σολίστες και ορχηστρικά σύνολα σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία και Γαλλία. Εχει συνεργαστεί ως σολίστ ή μαέστρος με πολλά συμφωνικά, φωνητικά και τζαζ σύνολα. Διδάσκει θεωρητικά και σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδος και τακτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο Σχολείο Μουσικής και τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών όταν αρχιμουσικός ήταν ο Ιωάννης Μακρής. Οπως έχει ομολογήσει ο ίδιος, το άκουσμα της Φιλαρμονικής τις γιορτινές μέρες τον έκανε από μικρό να ονειρεύεται τον εαυτό του ως μουσικό. Οι επισκέψεις του αείμνηστου καθηγητή της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Κωτσάκη στο Γυμνάσιο Φιλιατρών τον συγκινούσαν και τον έκαναν να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα. Απλά ερεθίσματα που όμως διαπαιδαγώγησαν την ψυχή ενός παιδιού και δημιούργησαν έναν ενήλικο ανήσυχο και δημιουργικό.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φιλοπροόδων:

«Διαχρονικά όσοι έχουμε διατελέσει μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοπροόδων εργαζόμαστε συνειδητά και με αφοσίωση όχι μόνο για να δώσουμε λαμπρότητα στις γιορτινές μέρες της πόλης μας ή για να προβάλουμε τον πολιτισμό μας, αλλά περισσότερο για να προσφέρουμε παιδεία και δυνατότητες έκφρασης στους μαθητές μας. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, λειτουργώντας ως "περιβάλλον" και δημιουργώντας πρότυπα να δημιουργήσουμε ανθρώπους που θα διαπρέψουν και θα προαγάγουν τη μουσική. Στα 93 χρόνια της πολιτιστικής παρουσίας μας ευτυχήσαμε να δούμε πολλά από τα μέλη της Φιλαρμονικής μας να εξελίσσονται και να γίνονται καταξιωμένοι μουσικοί, μέλη μεγάλων μουσικών συνόλων. Το όραμά μας όμως με το Θανάση Ζέρβα βρήκε την τέλεια πραγμάτωσή του. Πανεπιστημιακός, συνθέτης, θεωρητικός, σαξοφωνίστας, μαέστρος με διεθνή παρουσία.

Η αφιέρωση του βιβλίου του "Ζητήματα μουσικής δημιουργίας – δοκίμια και πραγματείες" στο Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών αποτελεί για το σύλλογο μέγιστη τιμή. Είναι η καταξίωση για όλους εμάς που ακούραστα και αδιάκοπα, με πολλές δυσκολίες, εργαζόμαστε ώστε το Σχολείο Μουσικής και η Φιλαρμονική μας να λειτουργούν για όσα παιδιά επιθυμούν να αποκτήσουν μουσική παιδεία. Μας γεμίζει περηφάνια και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να συνεχίσουμε τη μουσική παράδοση που δημιουργήσαμε!

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή, Θανάση Ζέρβα!

Ευχόμαστε ως μουσικός να γίνει το πρότυπο που θα θελήσουν να ακολουθήσουν οι μαθητές μας».

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER