Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 20:20

Ημερίδα για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

Γράφτηκε από την
Ημερίδα για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

Ημερίδα με τίτλο “Μονοπάτια Ελευθερίας – Μονοπάτια Ανάπτυξης: Η ολιστική και συμμετοχική ανάπτυξη του Ταϋγέτου” διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων "Φίλοι της Βέργας" για Οικολογία – Περιβάλλον – Πολιτισμό, και το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ημερίδα θα γίνει στις 26 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο "Ν. Πολίτης" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα γενικά χαρακτηριστικά και οι στόχοι της ημερίδας είναι οι εξής:

«* Ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη του Ταϋγέτου μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.

* Διαδημοτική προσέγγιση και στους 4 Δήμους Καλαμάτας, Σπάρτης, Δυτικής και Ανατολικής Μάνης.

* Διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, της τοπικής χλωρίδας και πανίδας του Ταϋγέτου.

* Αυτοδύναμη αναβίωση και ανάπτυξη των ορεινών οικισμών, ήπια και βιώσιμη τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

* Εκπόνηση και αξιοποίηση επί μέρους προγραμμάτων εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού, όπως: ορειβατικός – πεζοπορικός – ποδηλατικός, ιστορικός – θρησκευτικός – φυσιολατρικός κλπ,

* Εμφαση στις παραδοσιακές κατασκευές πέτρας (χωρίς και με κονίαμα), όπως: καλντερίμια, τοίχοι σε αναβαθμούς (λαχίδες), βρύσες, μύλοι, ελαιοτριβεία, γεφύρια.

* Ψηφιακή χαρτογράφηση καλντεριμιών – μονοπατιών, με επισήμανση των παρόδιων ιστορικών και παραδοσιακών κτισμάτων και μνημείων.

* Αρχιτεκτονική αποτύπωση ιστορική τεκμηρίωση και χρονολόγηση αντιπροσωπευτικών κατασκευών και μνημείων χλωρίδα και πανίδα του Ταϋγέτου, έμφαση στα δάση και στις μέλισσες.

* Συγκέντρωση και αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών, προτάσεων, ανάλογων προγραμμάτων και εμπειριών, π.χ. στο Μαίναλο και στην Ηπειρο.

* Συνεργασία με σχετικούς ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως: SPS (ξερολιθιές), TIMS (μυλολόγοι), “Ανθη της Πέτρας”, Menalon Trail κ.ά.

* Ανάπτυξη συνεργασιών με επιστημονικά ιδρύματα και θεσμικούς φορείς όπως οι Σχολές Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων του ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

* Διερεύνηση συγκρότησης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) και αστικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, για την υλοποίηση των στόχων και ειδικότερα των επί μέρους δράσεων, εκδηλώσεων, χρηματοδοτήσεων.

* Ενίσχυση και προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων, με έμφαση στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων

* Αποκατάσταση και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές: δρόμοι, γεφύρια, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης– αποχέτευσης – επικοινωνιών – ηλεκτρισμού.

 


NEWSLETTER