Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 21:55

Τελευταίο “αντίο” στον Θανάση Φιλιππόπουλο (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Τελευταίο “αντίο” στον Θανάση Φιλιππόπουλο (βίντεο-φωτογραφίες)

Τον άνθρωπο, τον πολιτικό και δήμαρχο των έργων για τη Μεσσηνία και το Δήμο Πύλου Θανάση Φιλιππόπουλο αποχαιρέτησε σήμερα πλήθος κόσμου στην Πύλο.

Η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία δημάρχου. Στην εξόδιο ακολουθία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέστησαν πρώην δήμαρχοι του νομού, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Γιαννακόπουλος, καθώς και κάτοικοι της Πύλου και χωριών της Πυλίας.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας και φίλος του Γιάννης Ζαφειρόπουλος μίλησε για έναν σπουδαίο άνθρωπο και πολίτη, σημαντικό επιστήμονα και πολιτικό, λαϊκό γιατρό, δημοφιλή βουλευτή που ανταπέδωσε την τιμή και την εμπιστοσύνη του μεσσηνιακού λαού. Παρατήρησε ότι συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και συνδέθηκε με τον ιδρυτή και ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Επεσήμανε ότι η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της Καλαμάτας φέρουν τη σφραγίδα και το αποτύπωμά του κι έκανε λόγο για τον πολιτικό και το δήμαρχο των έργων. Σημείωσε ότι σ’ αυτόν οφείλεται, όπως και στον μακαριστό μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη και στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά η δημιουργία του νέου νοσοκομείου και η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Είπε ότι υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στη ζωή του τόπου, πως ήταν αξιοπρεπής και ανθρώπινος και το χρήμα δεν τον υποδούλωσε ποτέ.

Κλείνοντας, αποχαιρέτησε το φίλο του λέγοντας: “Σε βλέπω με το αιώνιο τσιμπούκι σου να αποχαιρετάς την αγαπημένη σου Πύλο και τη Μεσσηνία”.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας παρατήρησε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος “έθεσε τη βάση για το δήμο που έχουμε σήμερα” κι έκανε λόγο για σπουδαίο έργο, με κορυφαίο την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Καλαμάτας. Επεσήμανε ότι έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΥΜ να διαθέσει 103 δισ. δραχμές για την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαμάτας. Ανέφερε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος “θεωρούσε τον εαυτό του Πυλιάρχη και υποστήριζε όλα τα αιτήματα των περιοχών της Πυλίας”. Σημείωσε ότι “το ήθος, η εργατικότητα, η ευγένεια και η δημοκρατικότητα τον έκαναν μοναδικό. Απεχθανόταν την υποκρισία της μικροπολιτικής και την περίσσεια προβολή”. Τόνισε πως “τον θεωρώ δάσκαλό μου στην αυτοδιοίκηση, καθώς μου έμαθε ότι χωρίς ήθος, εντιμότητα, αγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα τίποτα δεν γίνεται”. Παρατήρησε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος έφτιαξε το νέο Δημαρχείο και το κλειστό γυμναστήριο και υλοποίησε την αγορά της οικίας του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Μίλησε για άνθρωπο ασυμβίβαστο με αταλάντευτες και μη συμβιβασμένες σε συμφέροντα αρχές και σημείωσε: “Στις 31 Δεκεμβρίου 1999 με όρκισε υπάλληλο του δήμου και δεν πίστευα τότε ότι σήμερα θα τον αποχαιρετούσα απ’ αυτή τη θέση”.

Η νύφη του Εβελυν Μουτεβελή, φανερά συγκινημένη, μίλησε για την αγάπη του για την πρόοδο και τη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, την αγωνιστικότητα, το ήθος, την πολιτική και κοινωνική του προσφορά, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την πίστη στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούσε. Παρατήρησε ότι “γίναμε φτωχότεροι με την απώλειά του, αλλά πλουσιότεροι από το παράδειγμα του” κι επεσήμανε πως ήταν λατρευτός σύζυγος, στοργικός πατέρας και γλυκύτατος παππούς. Σημείωσε πως “μένει η προσφορά σου ως παρακαταθήκη σε όσους θέλουν να περπατήσουν στους ίδιους δρόμους”.

Τιμές απέδωσαν άγημα από την 120 ΠΕΑ και η Δημοτική Φιλαρμονική Πύλου – Νέστορος. Στο δρόμο για την τελευταία του κατοικία έγιναν δύο στάσεις στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και το Δημαρχείο.

Στεφάνια έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και η ΤΕΜΕΣ.

Συλλυπητήριες δηλώσεις έστειλαν ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος και ο Γιώργος Κατσούλης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία υψηλόβαθμης εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

“Αποχαιρετούμε σήμερα έναν καλό φίλο, έναν καλό σύντροφο και αγωνιστή”, επισημαίνει σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και σημειώνει: “Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες της παράταξής μας και αφιέρωσε όλη του την αφοσίωση και την εργατικότητα στην ικανοποίηση των προβλημάτων και των αναγκών των συμπολιτών του, που επλήγησαν από τον σεισμό που χτύπησε την Καλαμάτα. Για την προσφορά του οι συμπολίτες του τον περιέβαλαν με σεβασμό και εκτίμηση. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER