Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 19:10

Απάντηση σε Λαμπρόπουλο για δασικούς χάρτες

Γράφτηκε από την

Διευκρινίσεις για προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της βιαστικής εφαρμογής των δασικών χαρτών δίνει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Δ. Βακάλης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Αναλυτικά η απάντηση: "Επί της παρ. 1 του 4ου ερωτήματος, η υπηρεσία μας έχει εκδώσει την 158577/1580/04.07.2017 εγκύκλιο (ΑΔΑ: Ψ1Ρ74653Π8-Ω1Ω). Στην παρ.2 του 1ου μέρους της ανωτέρω εγκυκλίου διευκρινίζεται ότι εφόσον έχει υποβληθεί, παράλληλα, αντίρρηση και αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης, εξετάζεται κατά σειρά προτεραιότητας η αντίρρηση και καταληκτικά το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

Επί του (11) ερωτήματος, ενημερώνουμε ότι στην ίδια ως άνω εγκύκλιο, διευκρινίστηκε ότι "πράξεις της διοίκησης που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή κείμενων διατάξεων και είναι σε ισχύ, δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη (παρ. 10 του 1ου μέρους). Συμπληρωματικά, ενημερώνουμε ότι με βάση τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης δασικού χάρτη, για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση καθώς και λοιπές περιπτώσεις νόμιμης αλλαγής χρήσης, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, έχει προβλεφθεί η καταχώρισή τους με ειδικό κωδικό (LANDTYPE 4), ώστε να καταδεικνύεται το σύννομο της μεταβολής χρήσης. Κατά τα λοιπά, η υπόδειξη και εξασφάλιση των κλήρων του εποικισμού με σκοπό τη συνέχιση της επιδότησης επί του δασικού χάρτη, δεν αποτελεί στοιχείο, που οφείλεται να επιβεβαιωθεί εκ των δασικών υπηρεσιών (των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή της κεντρικής υπηρεσίας του Υ.Π.ΕΝ.) ούτε υφίσταται, άμεσα στον παρόντα χρόνο, η ανάγκη ενσωμάτωσής τους στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, αλλά ούτε και αποτελεί λόγο διακοπής επιδοτήσεων η μη απεικόνιση στο δασικό χάρτη των διοικητικών πράξεων που δηλώνουν το σύννομο της χρήσης μιας έκτασης, αφού αυτές μπορούν να υποβάλονται από τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες μονάδες χειρισμού των κοινοτικών ενισχύσεων. Επί των τεθέντων (1), (2), (3) (4, παρ. 2), (5), (6), (7), (8), (9), (10) και (12) ερωτημάτων, αποτελούν αντικείμενο νομοπαρασκευαστικού έργου.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι για θέματα που έχουν ανακύψει έως σήμερα από την κατάρτιση έως την κύρωση των δασικών χαρτών, έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με έργο την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων, ακόμα και με τη μορφή διατάξεων νόμου, με την 977718/11178/25.10.2019 απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΩΓΩΠ4653Π8-ΦΕ7)".