Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 21:10

Ο Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας για κάμερες

Γράφτηκε από την

«Τα παιδιά μας δεν θα πάρουν μέρος σε κανένα reality show» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του στο να μπουν κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Απαιτεί να καταργηθεί τώρα η αισχρή –όπως την χαρακτηρίζουν– τροπολογία και να μη βάλουν τα παιδιά σε νέους μπελάδες. Χαρακτηριστικά τονίζει:
“Δεν θα μπει καμία κάμερα, στο δεύτερο σπίτι των παιδιών μας. Η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε την καθολική αντίθεση, εκπαιδευτικών – μαθητών – γονέων, έφερε και ψήφισε «σαν τον κλέφτη» εκπρόθεσμη τροπολογία και σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, με την οποία προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και οι μαθητές που θα απουσιάζουν από το σχολείο.
Πρόκειται για μια διάταξη, που αν εφαρμοσθεί, τουλάχιστον: Είναι άκρως αντιπαιδαγωγική - επικίνδυνη και αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών - μαθητών. Περιορίζει την παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία. Θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην εκπαιδευτική συμπεριφορά και στην ψυχολογία των μαθητών.
Η τροπολογία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
(ασύγχρονη και σύγχρονη). Μια εξ αποστάσεως εκπαίδευση που οι εκπαιδευτικοί παρά τις όποιες δυσκολίες, τη μη εκπαίδευσή τους αλλά και τη μηδενική υποστήριξη από το Υπουργείο, κατάφεραν να βγάλουν εις πέρας και να είναι καθημερινά κοντά στα παιδιά μας, «με μόνο εφόδιο την αγάπη τους σ’ αυτά»!
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Η παιδαγωγική διαδικασία δεν μπορεί να καταγράφεται ούτε να ελέγχεται με κάμερα, γιατί τότε παύει να είναι ζωντανή, αληθινή και ουσιαστική.
Αλήθεια, «τόσος πόνος» για την παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών μας, όταν κάθε χρόνο συρρικνώνεται η χρηματοδότηση, όταν καλά – καλά δεν υπάρχουν στα σχολεία καθηγητές και δάσκαλοι για να κάνουν μάθημα, όταν υπάρχουν μισογκρεμισμένα σχολεία και υπάρχει κίνδυνος να πέσει κανένας σοφάς στο κεφάλι τους, όταν πήραν πίσω την εγκύκλιο για την παροχή ηλεκτρονικών συσκευών εν μέσω πανδημίας, όταν... όταν... όταν...; Τόσα αναρίθμητα όταν!
Τόση ευαισθησία; Ποιον κοροϊδεύουν; Τι «κρύβεται πίσω» κι απ’ αυτήν τη τροπολογία; Μήπως έτσι, ανεπιστρεπτί, «ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου» για την παιδεία και την μόρφωση των παιδιών μας...!»
Μην διανοηθούν να βάλουν κάμερες στα σχολεία! Απαιτούμε να καταργηθεί τώρα η «αισχρή» τροπολογία, που βάζει σε νέους «μπελάδες» τα παιδιά μας και τα κάνει «παίκτες σε reality show», παρά τη θέληση τους, τη θέληση τη δική μας, αλλά και των εκπαιδευτικών τους!”.