Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 11:10

Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας κατά της online αναμετάδοσης μαθημάτων

Γράφτηκε από την


“Η απαράδεκτη ρύθμιση της online αναμετάδοσης του μαθήματος να μείνει στα χαρτιά!” προτρέπει η διοίκηση Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, εκφράζοντας την αντίδρασή της στη ζωντανή αναμετάδοση.

Αναφέρει ότι “η τηλεκπαίδευση και τα ψηφιακά μέσα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη ζωντανή διαδικασία της κανονικής τάξης. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε κι από την πρόσφατη εμπειρία μας πως τα όποια μέσα χρησιμοποιήσαμε προαιρετικά κατά τη διάρκεια των κλειστών σχολείων αν έφερναν κάποιο αποτέλεσμα ήταν λόγω της σχέσης που είχαμε οικοδομήσει με τους μαθητές μας το προηγούμενο διάστημα στην κανονική τάξη. Τώρα που τα σχολεία άνοιξαν, για τους μαθητές που δεν προσέρχονται στην τάξη μπορεί να συνεχιστεί η μελέτη στο σπίτι (με υλικό που στέλνεται, προσωπική επικοινωνία, εκπομπές Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ). Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Δε θα δεχτούμε το διδακτικό μας έργο να γίνει πρόσχημα για την επιβολή αντιπαιδαγωγικών μέτρων”.
Παρατηρεί, μεταξύ άλλων ότι “η on line αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες στην τάξη ανατρέπει την εμπιστοσύνη που είχε με κόπους κατακτηθεί: η τάξη αλλοιώνεται και το μάθημα μετατρέπεται σε ριάλιτι, καθώς τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών είναι εκτεθειμένα στον οποιονδήποτε, ό,τι κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Εχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες τέτοιων επεισοδίων που προσβάλλουν την εκπαιδευτική κοινότητα, το παιδαγωγικό μας έργο και την προσωπικότητα καθηγητών και μαθητών. Δεν θα τα κάνουμε κανόνα! Δεν μπορούμε, δε θέλουμε και δε θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό κανενός, ούτε την τυποποίηση του μαθήματος με ψυχρούς υπολογισμούς του θεαθήναι. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος!”.
Η διοίκηση της Α’ ΕΛΜΕ υποστηρίζει πως “από πουθενά δεν απορρέει ότι ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει μια διαδικασία που στρεβλώνει την παιδαγωγική λειτουργία της τάξης και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών. Το αντίθετο: η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης επιφέρει κινδύνους και στο σύλλογο διδασκόντων και ατομικά σε όποιον πάρει την ευθύνη να αναμεταδώσει από την τάξη του το μάθημα, εκθέτοντας τους μαθητές που παρευρίσκονται και τον ίδιο του τον εαυτό. Γι’ αυτό ακόμα κι αν ένας σύλλογος προγραμμάτιζε αναμετάδοση μαθημάτων, ο εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να μην το επιτρέψει στο δικό του μάθημα”.
Τέλος, αναφέρει ότι “οι σύλλογοι διδασκόντων και ατομικά οι εκπαιδευτικοί είναι έτσι κι αλλιώς καλυμμένοι συνδικαλιστικά από την απόφαση της ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, καθώς κι από την εκφρασμένη αντίθεση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας και οποιουδήποτε γονιού ή μαθητή αρνηθεί προστατεύοντας το δικαίωμά του να μην εκτίθεται! Οι συνάδελφοι να ενημερώνουν -να καλούν την ΕΛΜΕ αν κάποιος διευθυντής πιέζει να εφαρμόσουν τη ρύθμιση (δεν έχει βγει καν υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της). Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την ακύρωσή της. Σε κάθε περίπτωση ακυρώνουμε στην πράξη τη ρύθμιση για online μετάδοση των μαθημάτων: κανένα σχολείο και συνάδελφος να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της! Το σχολείο δε θα γίνει ριάλιτι!”.