Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 10:10

Από σήμερα δίνουν ζωή στην καθημερινότητα: Με νέα φυσιογνωμία καφέ και εστιατόρια

Γράφτηκε από τον

Ανοίγουν και πάλι από σήμερα τα εστιατόρια και τα καφέ για να δώσουν ζωή στην καθημερινότητά μας. Με διαφορετικά δεδομένα λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με την ελπίδα ότι η επανεκκίνηση θα φέρει οικονομική ανάσα και ανάκαμψη.

Στην Καλαμάτα χθες, στην κεντρική πλατεία, στο Ιστορικό Κέντρο, στα “Ουζάκια”, στους πεζόδρομους του κέντρου και στην Παραλία, στη Μαρίνα, στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού και τη Ναυαρίνου, γίνονταν οι τελευταίες διευθετήσεις των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, για την προστασία και τη μη διάδοση του κορονοϊού. Γι’ αυτό και τα τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνταν σε απόσταση, με συγκεκριμένες καρέκλες και με πρόβλεψη αν καθίσουν 5 ή 6 άτομα σε κάποιο τραπέζι, στο διπλανό να μην καθίσει κανένας.
Το ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες είναι η δυνατότητα της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, μέχρι επιπλέον 50% του εξωτερικού χώρου που έχουν μισθώσει, σύμφωνα με το νόμο. Συζητώντας με επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας, μας επεσήμαναν ότι υπάρχει κάποια δυνατότητα επέκτασης, 20% με 30% και όχι για όλους, καθώς υπάρχει το ζήτημα του σεβασμού του δημόσιου χώρου, της πρόσβασης και της μετακίνησης των πεζών.
Για το λόγο αυτό, όπως πληροφορηθήκαμε, η Δημοτική Αστυνομία εξέτασε χθες τους περισσότερους από τους δημόσιους χώρους της πόλης με τραπεζοκαθίσματα, για να διαπιστώσει πού και τι δυνατότητα επέκτασης υπάρχει.
Να επισημάνουμε ότι στην Καλαμάτα σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της προσωρινής, πιλοτικής πεζοδρόμησης που έχει τεθεί από αρκετές πλευρές για το φετινό καλοκαίρι και αφορά την κεντρική πλατεία, τη Σιδηροδρομικού Σταθμού, το Ιστορικό Κέντρο και τη Ναυαρίνου.
Ζήτημα που εξετάζει η δημοτική αρχή και το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μέσα στον Ιούνιο, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για την ενίσχυση των επιχειρηματιών και την κίνηση των πεζών στο δημόσιο χώρο.
Γ.Σ.