Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 08:55

Επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Ταΰγετο

Επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Ταΰγετο

Εναν μικρό άθλο κατάφεραν οι πυροσβέστες στο Κοντοβούνια του Ταϋγέτου, οι οποίοι με τη συμβολή εθελοντών κατάφεραν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής να τραβήξουν σωλήνες σε απόσταση 3 χλμ. προκειμένου να φτάσει νερό μέσα στη χαράδρα, όπου σιγόκαιγε με συνεχείς περιορισμένες αναζωπυρώσεις η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο της “Ε” τα καμένα έλατα (τα οποία λειτουργούν ως “δαδιά” μετά από την πάροδο των χρόνων) από το 2007, λειτούργησαν ως πρόσφορη καύσιμη ύλη για την επέκταση των μικροεστιών στη χαμηλή βλάστηση. Οι πυροσβέστες από την Π.Υ. Καλαμάτας και άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας και το πεζοπόρο τμήμα από την Τρίπολη προσπάθησαν και κατάφεραν να ελέγξουν από το ίδιο απόγευμα την αναζωπύρωση της Πέμπτης, πριν το μέτωπο επεκταθεί μέσα στη χαράδρα. Μάλιστα, η αναχαίτιση της φωτιάς έγινε με τον καθαρισμό της βλάστησης με αξίνες και αλυσοπρίονα, ενώ έγιναν και κάποιες ρίψεις νερού στην αρχή της πυρκαγιάς από εναέρια μέσα. Ολες αυτές τις ώρες, από την αναζωπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι και χθες, οι πυροσβέστες και οι αξιωματικοί τους παρέμεναν εκεί συνεχώς, ώστε να μην ξεφύγει η φωτιά και υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για τον πολύπαθο από τις πυρκαγιές Ταΰγετο.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, μας ενημέρωσε ότι δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλο το Σαββατοκύριακο, για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο μιας νέας αναζωπύρωσης και εξάπλωσής της. Οπως διευκρίνισε, σημαντική ειδικά στην εγκατάσταση των σωλήνων για να κατέβει νερό στη χαράδρα υπήρξε η βοήθεια εθελοντών της Ομάδας Πυροπροστασίας “Η Δημιοβίτισσα”, της ΕΟΔ Μεσσηνίας και της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας.