Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 07:02

Πιθανά νέα αρχαία ερείπια στα Ακοβίτικα

Πιθανά αρχαία ερείπια εντόπισε στο υπέδαφος, στα Ακοβίτικα -στην περιοχή γύρω από τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο, το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης.
Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας τα οποία εστάλησαν στον Δήμο Καλαμάτας από τον Φώτη Μπουγά, ιδιοκτήτη των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ο οποίος και χρηματοδότησε την έρευνα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην έκθεσή της, από την έρευνα -μέσω της ηλεκτρικής χαρτογράφησης και της ηλεκτρικής τομογραφίας- στο χώρο ανατολικά των ερειπίων του ναού του Ποσειδώνα, "εντοπίστηκαν ανωμαλίες (…) στο υπέδαφος, πολλές από τις οποίες έχουν γραμμική μορφή. Μερικές από αυτές μάλιστα σχηματίζουν ορθογώνια γεωμετρικά σχήματα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, η διεύθυνση των υπεδάφιων δομών που προκαλούν τις εν λόγω ανωμαλίες συμφωνεί με τη διεύθυνση των ορατών δομικών καταλοίπων. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πιθανά θαμμένα αρχαία λείψανα".
Οι γεωφυσικές έρευνες που αναφέρονται στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν κοντά στα ερειπία του πρωτογεωμετρικού ναού του Ποσειδώνα στα Ακοβίτικα του Δήμου Καλαμάτας, στις αρχές του Δεκέμβρη του 2012. Ο στόχος της γεωφυσικής έρευνας ήταν η ανίχνευση θαμμένων αρχαιοτήτων και η κατά το δυνατόν χαρτογράφησή τους.