Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 14:51

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας για την καθαριότητα των σχολείων

Γράφτηκε από την

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας για την καθαριότητα των σχολείων

“Για τις κραυγαλέες ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας”, διαμαρτύρεται το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας και ζητεί την οριστική χωρίς καθυστέρηση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά αρνήθηκε να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημα των καθαριστριών στα σχολεία για τη μονιμοποίησή τους, στη συνέχεια με θράσος βάφτισε τη δουλειά ετών με εργασιακές σχέσεις ομηρίας ως «νέες προσλήψεις». Στη συνέχεια και παρά τα μεγάλα λόγια περί ηρώων κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι της σχολικής καθαριότητας συνολικά στους δήμους”.
Το συνδικάτο παρατηρεί πως “μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τα σχολεία είναι έτοιμα για να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για το νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτηρίων. Οσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας, προβλέπονται 12 άτομα πλήρους απασχόλησης(!) και 74 μερικής (δηλαδή 3ωρες), με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 86 άτομα. Οι χώροι καθαριότητας, αίθουσες, γραφεία, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι που αντιστοιχούν σε κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτικοί για να μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη κάλυψη. Παράλληλα οι εργαζόμενοι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση, ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους για να «βγαίνει η δουλειά».
Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη του κράτους”.
Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας σημειώνει ότι “σήμερα υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους και την οριστική χωρίς καθυστέρηση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα. Σε αυτές τις συνθήκες το συνδικάτο θα πάρει τις επόμενες μέρες πρωτοβουλίες στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα”.