Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 07:53

Μεσσηνία: Ανησυχία για νέες καταστροφές το χειμώνα στην Αλαγονία

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ανησυχία για νέες καταστροφές το χειμώνα στην Αλαγονία

Αγωνία και ανησυχία για νέες καταστροφές επικρατεί στην Αλαγονία ενόψει του χειμώνα, καθώς τα προβλήματα στην περιοχή εξακολουθούν να είναι σοβαρά.

Σε ανακοίνωση της Κοινότητας Αλαγονίας αναφέρεται ότι “μετά τις εκτεταμένες περσινές καταστροφές στην Αλαγονία και τις παρακείμενες περιοχές, παρά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά και ο κίνδυνος για νέες, εκτεταμένες, κρίσιμες καταστροφές είναι ορατός, ενόψει του επικείμενου χειμώνα και των καιρικών φαινομένων που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους έχοντας ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στον τόπο τους και αναζητούν υπεύθυνες και άμεσες απαντήσεις. Ηδη τον περασμένο Αύγουστο η Κοινότητα Αλαγονίας ενημέρωσε με αναλυτική καταγραφή της κατάστασης τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς, καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα - ανοιχτή επιστολή των κατοίκων με εκατοντάδες υπογράφοντες, που συνεχώς αυξάνονται στον αριθμό”.

Στο συγκεκριμένο υπόμνημα σημειώνεται:

“Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι κάτοικοι ή και ιδιοκτήτες κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Κοινότητα Αλαγονίας, διά του παρόντος υπομνήματος θέλουμε να εκφράσουμε προς πάσα αρμόδια πολιτειακή αρχή την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια και την διατήρηση τόσο της γεωμορφολογίας της Αλαγονίας, όσο και της συνεπαγόμενης ασφάλειας και σταθερότητας της κινητής και ακίνητής μας περιουσίας, ενόψει, μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα και των καιρικών συνθηκών που θα ακολουθήσουν άμεσα.

Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι τα σχετικά έργα που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές και τις κατολισθήσεις του 2019, σταμάτησαν, στην πράξη, το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή ένα χρόνο πριν. Ζώντας στην Αλαγονία μπορούμε να κατανοήσουμε ότι στη μορφή που έχουν γίνει οι παρεμβάσεις, δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα και η αντοχή του εδάφους. Φαίνεται να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλεισμού της περιοχής και αδυναμίας πρόσβασής μας στις κατοικίες μας. Κατά συνέπεια τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά μας στοιχεία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ο βαθμός επισφάλειας είναι υψηλός και στην προοπτική μιας βαρυχειμωνιάς με κακοκαιρία και ακραία φαινόμενα, κρίνουμε πως πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος”.

Στο υπόμνημα ακολουθούν οι υπογραφές με αριθμημένη σειρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Αλαγονίας www.alagonia.gr, όπου υπάρχει και υλικό από το σχετικό παρατηρητήριο φυσικών καταστροφών, θα αναρτάται κάθε νέο. Στα νέα αυτά, οι εκατοντάδες υπογράφοντες και οι πάρα πολλοί φίλοι της Αλαγονίας αποζητούν μια άμεση και υπεύθυνη απάντηση για το μέλλον του χωριού και του Ταϋγέτου.


NEWSLETTER