Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 21:13

Εορτασμός επετείου του 1821 στην Κεφαλόβρυση Τριφυλίας

Εορτασμός επετείου του 1821 στην Κεφαλόβρυση Τριφυλίας

Την πρόθεση της Τοπικής Κοινότητας Κεφαλόβρυσης Τριφυλίας να εορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εκφράζει ο πρόεδρός της Περικλής Κανελλόπουλος.

Με ανοικτή επιστολή του καλεί τους συγχωριανούς του και τους συντοπίτες του να συμμετέχουν με ιδέες και προτάσεις για έναν ουσιαστικό εορτασμό, όπως αναφέρει. Μάλιστα σημειώνει ότι αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός θα δηλωθεί στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2021».
Χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει: «Το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821 εκτιμάται ότι δεν έχει αποτιμηθεί στη διάσταση της βαθιάς επίδρασής του, αφού η εστίαση μέχρι τώρα ήταν κυρίως στους πρωταγωνιστές του, στις πολεμικές επιχειρήσεις του αγώνα και την ανεξαρτητοποίηση μέσα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Σε πολλά σημεία της παραμένει μια όχι και τόσο γνωστή ιστορική περίοδος και όποιοι επιχειρήσουν να προσεγγίσουν αρχεία και πηγές θα βρεθούν μπροστά σε ένα άγνωστο αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον 1821. Στη δεκαπενταετία 1820-1835 χτίστηκαν δομικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ήταν πολλοί και διαφορετικοί, οι πράξεις τους δεν ήταν μόνο στρατιωτικές ή πολιτικές, αλλά είχαν στοιχεία κοινωνικά, ταξικά, εθνικά και ευρωπαϊκά. Οι ομάδες πολλές με αγνές αλλά και λιγότερο φωτεινές προθέσεις. Γενναίοι καπεταναίοι, ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, αρβανιτόφωνοι που ενώθηκαν εναντίον μιας αυταρχικής εξουσίας, κοσμοπολίτες Έλληνες της διασποράς που πρόσφεραν επιρροή και κεφάλαια για την επιτυχή έκβαση του αγώνα, προοδευτικοί και μη, Φαναριώτες και ξένες δυνάμεις που μπήκαν εγγυητές και οδηγήθηκαν στο Ναβαρίνο, αλλά και ο κλήρος που άλλοτε επέδειξε αποφασιστικότητα και άλλοτε δισταγμό στη στήριξη των επαναστατών. Υπήρξαν ήρωες και αντιήρωες, που πότε πολεμούσαν τον εχθρό και πότε τον εαυτό τους (εμφύλιος). Αν θέλουμε να κοιτάξουμε πραγματικά μέσα μας, τίποτε και κανέναν δεν πρέπει να εξαιρέσουμε από τη διαδικασία. Το 1821 έχει να μας προσφέρει πολλά σχετικά με την κατανόηση του εαυτού μας.
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόθεση της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) να εορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να αναρωτηθούμε και να διερευνήσουμε τι έκανε τους ορεσίβιους και Αρβανίτες προγόνους μας να ξεσηκωθούν κατά των Οθωμανών, και όχι μόνο, πριν από 200 χρόνια. Τι περίμενε από τον ξεσηκωμό αυτή η μικρή μερίδα Αρβανιτών της περιοχής μας που μέχρι τότε ζούσαν για 400 χρόνια σε μια πολύ κλειστή κοινωνία και πιθανόν δεν είχαν καν ελληνική συνείδηση. Μήπως ο ξεσηκωμός δεν ήταν μόνο εθνικός; Ή να αναρωτηθούμε πώς οι ηρωικοί Ντρέδες οδηγήθηκαν μετά την Επανάσταση του 1821 στην πρώτη κοινωνική (Μεσσηνιακή) Επανάσταση το 1834, έχοντας ήδη φύγει οι Οθωμανοί;
Απευθυνόμαστε στους «ήσυχους» και «ανήσυχους» Ριπεσαίους αλλά και συντοπίτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν, με προτάσεις και ιδέες για έναν άλλο, ουσιαστικό εορτασμό. Για το λόγο αυτό θα μπορούσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων. Η επιτροπή αυτή θα διαχειριστεί και θα σχεδιάσει τις προτάσεις όλων μας και θα υλοποιήσει τις εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στην κοινότητά μας την προσεχή άνοιξη ή καλοκαίρι. Τέλος, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός θα δηλώσει τις εκδηλώσεις εορτασμού στην πλατφόρμα ΕΛΛΑΔΑ 2021, https://www.greece2021.gr. Ανυπομονώ για τις προτάσεις σας και για τη συμμετοχή σας στην επιτροπή για να υλοποιήσουμε την πρόθεσή μας. Μήπως εμείς οι σημερινοί Έλληνες δεν διαφέρουμε πολύ από τους προγόνους μας επαναστάτες; Μήπως έχουμε τα ίδια ελαττώματα, αλλά και τα ίδια προτερήματα;».