Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 21:00

Μεσσηνία: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Μαύρα Λιθάρια στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Μαύρα Λιθάρια στον Ταΰγετο

 

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Μαύρα Λιθάρια του Ταϋγέτου, ενώ αγρότης από την περιοχή καθάριζε το κτήμα του.

Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν ότι πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια και το Ανακριτικό Τμήμα είχε αναλάβει να βρει τον υπαίτιο ώστε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει κάψει 50-60 στρέμματα χαμηλή βλάστηση ενώ από αυτά ένα - δύο στρέμματα ήταν ψηλά δέντρα. Η περιοχή εκεί θυμίζουμε ότι έχει ξανακαεί στο παρελθόν και η βλάστηση που κάηκε ήταν κομμάτι της φυσικής αναγέννησης που συντελείται στα καμένα.

Να αναφέρουμε ότι η φωτιά δυσκόλεψε τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή (βρίσκεται συγκεκριμένα μεταξύ Αλαγονίας και Νέδουσας) για την κατάσβεση υπό την καθοδήγηση αρχικά του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας πύραρχου Δημήτρη Γεωργανά και εν συνεχεία του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα.

Η δυσκολία είχε να κάνει κυρίως με τη μορφολογία του εδάφους, καθώς είναι επικλινές και η φωτιά επεκτάθηκε προς την κορυφή, κάνοντας δύσκολο το έργο των πυροσβεστών που προσπάθησαν να βγουν μπροστά για να προλάβουν την εξάπλωσή της. Μάλιστα, ζητήθηκαν και εναέριες ενισχύσεις, αλλά η αποστολή αεροσκάφους ακυρώθηκε, καθώς οι επίγειες δυνάμεις έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν συνολικά 13 οχήματα και 38 πυροσβέστες, καθώς και το πεζοπόρο τμήμα της Καλαμάτας.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER