Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 09:39

Καλαμάτα: Δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Καλαμάτα: Δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Συγκέντρωση για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Εργατικό Κέντρο της πόλης, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και άλλοι μαζικοί φορείς.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης παρατήρησε ότι τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και έκανε λόγο για δημόσια παιδεία, ενίσχυση της υγείας, σταθερή εργασία, ισχυρή κοινωνική προστασία και αξιοπρέπεια στη ζωή. Επεσήμανε ότι “στους κοινωνικούς αγώνες πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, δημιουργία ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται χρόνια τώρα, τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την πανδημία (ακρίβεια, ανεργία) τα τελευταία δύο χρόνια”.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς σημείωσε ότι “48 χρόνια μετά και δυστυχώς τα οράματά τους έχουν μείνει ανεκπλήρωτα και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Η παιδεία και η υγεία υποβαθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται βάναυσα, ενώ ο ρατσισμός, ο φασισμός και η μισαλλοδοξίας απειλούν την κοινωνία μας. Απέναντι σε αυτά ουδείς δικαιούται να μένει απαθής και άπραγος. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να δώσουν το «παρών» στις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεσης και βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ότι το Πολυτεχνείο ζει”.

Ο γ.γ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Σωτήρης Ξανθάκης παρατήρησε ότι “η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι εκεί. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένας από τους φάρους που φωτίζουν τους αγώνες του λαού για ελευθερία και δημοκρατία”.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

“Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα παραμένει φωτεινός φάρος και οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα. Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα” παρατηρεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Επισημαίνει πως “έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα για ελευθερία, ενδυνάμωση και επέκταση της δημοκρατίας, κοινωνική δικαιοσύνη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού και της αναθεώρησης της Ιστορίας προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό. Αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ειδικά σε στιγμές όπως οι σημερινές, κατά τις οποίες η πανδημία αναδεικνύει τη σημασία των κοινών αγαθών και του κοινωνικού κράτους”.

Ο αναπληρωτής γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Κανέλης παρατηρεί ότι “ο αγώνας του Πολυτεχνείου πρέπει και οφείλει να συνεχιστεί: Για να μπει φραγμός και να πούμε «φτάνει πια», σε όσους επιβουλεύονται την δημοκρατία, τις ΣΣΕ, και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Για να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να ηττηθεί η Ακροδεξιά και τα νεοφασιστικά μορφώματα”.

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 πραγματοποιούν σωματεία του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

“Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα! 48 χρόνια από το Νοέμβρη του ’73 που οι φοιτητές όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Οποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή που μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! O νόμος Χατζηδάκη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου, το χτύπημα στο δικαίωμα στη απεργία, παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των συνδικάτων. Ομως οι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την Cosco αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία εμβολιαστικού σχεδίου έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα!

Δική μας απάντηση ο δρόμος του αγώνα και όπλο η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση. Τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 και τα επίκαιρα μηνύματα του πολυτεχνείου, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών”.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν τα Συνδικάτα Υπαλλήλων Ιδιωτικού τομέα, Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, Γάλακτος - τροφίμων - ποτών κι Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού - ξενοδοχείων Ν. Μεσσηνίας.

(Φωτογραφία αρχείου)