Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 08:28

Καλαμάτα: Θύμισε τα παλιά το 3ήμερο της Καθαροδευτέρας

Καλαμάτα: Θύμισε τα παλιά το 3ήμερο της Καθαροδευτέρας

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας από τα παλιά και συγκεκριμένα από το 2020, όταν γιορτάστηκε υπό φυσιολογικές συνθήκες λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, θύμισε για την Καλαμάτα αυτό που πέρασε.

Μπορεί το Σάββατο να μην κύλησε τόσο καλά από πλευράς καιρού, ωστόσο οι επόμενες δύο μέρες συνέβαλαν ώστε ο κόσμος να βγει και τα καταστήματα εστίασης να δουλέψουν χωρίς προβλήματα, μιας και οι θερμοκρασίες ήταν πιο υψηλές. Οσες επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές χθες, ιδίως στην Παραλία αλλά και στη Μαρίνα, είδαν μετά από καιρό τον τζίρο τους να κινείται σε άκρως ικανοποιητικούς ρυθμούς, αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου αλλά και για το Πάσχα, ενώ το γεγονός πως πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν δημιούργησε ζήτημα εξυπηρέτησης.

Όπως είπε στην «Ε» ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, η Κυριακή και πολύ περισσότερο η Καθαρά Δευτέρα κύλησαν ιδανικά για τα μαγαζιά, ωστόσο ήταν απλώς μια οικονομική ένεση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω περιορισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους. «Το διήμερο αυτό κάλυψε ουσιαστικά μόνο κάποιο μέρος των υποχρεώσεων μιας επιχείρησης, χωρίς αυτό να είναι απογοητευτική εξέλιξη, αντικατοπτρίζοντας όμως την πραγματικότητα» σχολίασε.

 

ΖΗΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο κ. Ζαγάκος στάθηκε παράλληλα στις επιχειρήσεις με κατεβασμένα τα ρολά το τριήμερο του Καρναβαλιού, οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε δεν μπήκαν στη διαδικασία να ανοίξουν νωρίτερα για να προλάβουν τις μέρες αυτές. «Με την εξέλιξη αυτή δημιουργήθηκε θέμα εξυπηρέτησης για τον κόσμο, καθώς όπως αποδείχθηκε ο αριθμός των ανοιχτών καταστημάτων δεν επαρκούσε στην πράξη για να καλύψει τις ανάγκες του, με αποτέλεσμα να προκύψουν εικόνες με όρθιες παρέες να περιμένουν να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας πως αν θέλουμε να είμαστε τουριστική περιοχή πρέπει και να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το πλάνο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως αν έχουμε καλό καιρό το επόμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου μπορεί να επαναληφθεί η χθεσινή κίνηση. «Το μεγάλο στοίχημα για την εστίαση είναι το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς η καλοκαιρινή σεζόν» τόνισε.

 

ΤΗΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Υστερα από τις περσινές προτροπές των ειδικών για πέταγμα των χαρταετών με… αποστάσεις, φέτος το έθιμο τηρήθηκε χωρίς περιορισμούς, γεγονός που έσπρωξε ντόπιους και επισκέπτες στην Ανατολική Παραλία. Έτσι ο μεσσηνιακός ουρανός, ειδικότερα από τον μόλο έως το «Filoxenia», γέμισε από πολύχρωμους χαρταετούς, οι οποίοι έδωσαν τον δικό τους τόνο στο εορταστικό κλίμα της ημέρας.

Από πλευράς γεύσεων, τα σαρακοστιανά κυριάρχησαν σε οικογένειες και παρέες ξεχωρίζοντας οι ανάλογες ποικιλίες συνοδεία ούζου και τσίπουρου. Από το κλίμα αυτό δεν εξαιρέθηκαν και άλλα σημεία της πόλης, όπως η Μαρίνα, που παραδοσιακά έχει την τιμητική της τις μέρες αυτές. Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η Κυριακή στην κεντρική πλατεία αλλά και στο Ιστορικό κέντρο, κυρίως λόγω του υπαίθριου αποκριάτικου πάρτι που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στον πεζόδρομο της Αμφείας, με τη συμμετοχή δεκάδων καρναβαλιστών.