Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 09:10

Σύμβαση για συνέχιση αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Θουρία

 

Υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες η προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Θουρία, υπό την διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη, που αφορά την ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου.

Στη σύμβαση μετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και η “Φάρις”.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στα ακόλουθα: “1. Συνέχιση και ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Θουρίας. 2. Τεκμηρίωση: τοπογραφική, αρχαιολογική, αρχιτεκτονική του θεάτρου. 3. Μελέτη ταύτισης των αρχιτεκτονικών μελών και η γραφική αποκατάσταση του μνημείου. 4. Μελέτη συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης του δομικού υλικού του θεάτρου, ώστε να ακολουθήσει η μελέτη αναστήλωσης του μνημείου. 5. Συντήρηση, φωτογράφηση, σχεδίαση και μελέτη των κινητών και ακίνητων αρχαίων, καθώς και η μερική αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου. 6. Έκδοση έντυπου υλικού για την προβολή του θεάτρου και του μνημειακού πλούτου της αρχαίας Θουρίας στο σύνολό του. 7. Συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας σε σημεία του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Θουρίας όπου έχουν ήδη διενεργηθεί ανασκαφικές τομές στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος (2019-2023)”.

Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης είναι 36 μήνες. Φορέας εποπτείας θα είναι το υπουργείο, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, φορέας χρηματοδότησης ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ την υλοποίηση και διαχείριση του έργου αναλαμβάνει η “Φάρις”.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 90.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του στα 30.000 ευρώ ετησίως.