Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 15:45

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες στη “Γύρα” Τριόδου

Γράφτηκε από την
Τίμησαν τους εκτελεσθέντες στη “Γύρα” Τριόδου

Εβδομήντα εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου από την εκτέλεση των 10 Καλαματιανών από τους Γερμανούς στη θέση “Γύρα” της Τριόδου και την Κυριακή τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους δίπλα στον Πάμισο, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων.

Η εκτέλεση έγινε στις 24 Νοεμβρίου του 1943, ως αντίποινα στον τραυματισμό ενός Γερμανού στρατιώτη από Καλαματιανό αντιστασιακό στη διασταύρωση Αριστομένους και Καίσαρη (Ταϋγέτου τότε), στις 12 του μήνα. Οι Καλαματιανοί που εκτελέστηκαν, επελέγησαν μεταξύ άλλων συμπολιτών τους που είχαν συλληφθεί από τους Γερμανούς και κρατούνταν φυλακισμένοι στο στρατόπεδο και στα σφαγεία της Τρίπολης. Ηταν οι: Παναγιώτης Καπετανάκης 31 χρόνων, Δημήτρης Χαρίτος 26, Κούλης Ανδρεάκος 29, Βασίλης Λημναίος 24, Χατσίκ Ασλανιάν 24, Αγκόπ Φενδιάν 24, Βαχίλ Μασιάν 43 (αρμένικης καταγωγής και οι τρεις), Πέτρος Ρόθος 20, Κωνσταντίνος Δημητρέας 34, Παναγιώτης Τζουβελέκης 35.

Στο μνημόσυνο, το οποίο τελείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Κοινότητας Τριόδου, παρέστη ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, αυτοδιοικητικοί, απόγονοι και συντοπίτες των εκτελεσθέντων, καθώς και εκπρόσωποι της κοινότητας των Αρμενίων Μεσσηνίας.

Η ετήσια τελετή ξεκίνησε και καθιερώθηκε από τους αείμνηστους Μιχάλη Παναγιωτόπουλο, πρ. πρόεδρο της Κοινότητας Τριόδου και Ντένη Δημητρέα, γιο του εκτελεσμένου Κωνσταντίνου Δημητρέα.

Ο Μ. Παναγιωτόπουλος μικρό παιδί τότε, κρυμμένος σε απόσταση μέσα στα κτήματα είχε δει την εκτέλεση, όταν έβοσκε τα πρόβατα. Ως κοινοτάρχης έφτιαξε το μνημείο και ξεκίνησε τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Ν.Κ.


NEWSLETTER