Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 10:57

Γυναίκες στο Χαρακοπιό αναβιώνουν την υφαντική τέχνη (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 Η Σουηδή Gunilla Brander-Smedberg, καλλιτέχνης κλωστοϋφαντουργίας και δασκάλα με συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις στη Σουηδία, περνά με τον άντρα της αρκετούς μήνες το χρόνο στην Ελλάδα. Της αρέσει να εμπνέεται από παλιά υφάσματα, κοπτικά ή από την Αρχαία Ελλάδα.

Ο αργαλειός που βρισκόταν εδώ και είκοσι χρόνια στο σπίτι της, στο χωριό Χρυσοκελαριά, απέκτησε πρόσφατα νέα ζωή στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαρακοπιού και ήδη ξεκίνησε η δημιουργία. Χάρη στη δωρεά και την καθοδήγηση της, οι γυναίκες του χωριού αναβιώνουν την υφαντική τέχνη. Τα μαθήματα γίνονται τα απογεύματα της Κυριακής.

"Συνδέοντας το σήμερα με την παράδοση, στήσαμε έναν αργαλειό, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα μέλη μας, κυρίως όσων έχουν μνήμες από το παρελθόν", λέει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάρθα Παντελάκη.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρακοπιού, δραστηριοποιείται από τον Αύγουστο του 2020 με σκοπό την ανάδειξη του χωριού μέσα από μια σειρά δράσεων. Σημαντικά επίτευγματά του ως τώρα, είναι η δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και η συντήρηση και αναβάθμιση του παραδοσιακού ελαιοτριβείου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Το ελαιοτριβείο, που λειτουργεί ως μουσείο, έχει γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, σχολείων και συλλόγων -είναι επίσης ένας θαυμάσιος εκθεσιακός χώρος.

Αναγνωστικά, λογοτεχνία, μυθολογία, παραμύθια για μικρά, αλλά και για μεγάλα παιδιά!

Στις δράσεις μπορούμε ακόμα να αναφέρουμε τα μαθήματα παραδοσιακών χορών για παιδιά και ενήλικες καθώς και το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά. 

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, εντάσσεται και η Χριστουγεννιάτικη γιορτή που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί γιορτή με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από το χορευτικό τμήμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η φωταγώγηση του δέντρου. Και βέβαια, οι επισκέπτες του χωριού θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν δημιουργίες που ετοίμασαν τα μέλη του συλλόγου με αγάπη, μεράκι και φαντασία.

K.Δρ.

Δείτε ακόμα: Μουσείο παραδοσιακού ελαιοτριβείου στο Χαρακοπιό