Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 20:57

Η Καλαμάτα γιόρτασε την 202η επέτειο από την Απελευθέρωσή της (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Η Καλαμάτα γιόρτασε την 202η επέτειο από την Απελευθέρωσή της (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Με κάθε επισημότητα, πλήθος κόσμου που γέμισε κάθε γωνιά γύρω από την ομώνυμη ιστορική πλατεία και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Καλαμάτα γιόρτασε σήμερα, την απελευθέρωσή της στις 23 Μαρτίου 1821, από τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας και την άφιξη της Φλόγας από τη μονή Βελανιδιάς, στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ακολούθησε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς επεσήμανε ότι η χώρα μας “είναι μέρος του πολιτισμένου και φωτισμένου κόσμου και δεν της πρέπουν τα Τέμπη”. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της αναίμακτης και της συντεταγμένης με πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης από την οθωμανική διοίκηση και παρατήρησε πως τα ελληνικά στρατεύματα ομονόησαν στην πρώτη στρατιωτική δράση για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Στάθηκε στη δημιουργία της Μεσσηνιακής Συγκλήτου και στην Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, έκανε λόγο για την αγαθή τύχη της Καλαμάτας που συνδέθηκε με τη λειτουργία του νέου ελληνικού κράτους και για τη γενέθλια πόλη που σήμερα την χαρακτηρίζει ο ανθρωπισμός, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο των οπλαρχηγών και κατατέθηκαν στεφάνια από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον εκπρόσωπο της Βουλής - βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ - στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο,τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον αναπληρωτή δημάρχου αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη.

Ακολούθησε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, με τους οπλαρχηγούς και τα παλικάρια τους, Πελοποννήσιους και Μανιάτες που μπήκαν στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς και με την παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους, με εντυπωσιακούς πυροβολισμούς από παλιά όπλα.

Στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Καλαμάτας παρέστησαν και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Αλέξης Χαρίτσης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.


NEWSLETTER