Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 11:45

Απάντηση ΠΑΣΟΚ στα ερωτήματα του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Και το ΠΑΣΟΚ απάντησε μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, στα ερωτήματα που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) στους αρχηγούς Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην απάντησή του το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις προτάσεις του για στήριξη της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για τα εργασιακά θέματα και τον κατώτατο μισθό.

“Η νέα εποχή στην οποία ζούμε απαιτεί αλληλεπίδραση και συμμετοχή”, σχολιάζει η διοίκηση του ΣΚΕΑΚ και προσθέτει: “Πραγματικά μας χαροποιεί το γεγονός ότι τα κόμματα ανταποκρίθηκαν άμεσα και έδωσαν απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Ο σύλλογος μας διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με όλους του πολιτικούς οργανισμούς και θα συνεχίσει να βάζει θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων που απασχολούν το κλάδο της εστίασης”.

Το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι απαντά “στα ερωτήματα του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και

Αναψυχής Καλαμάτας, με βάση τις θέσεις μας, συνολικά για τις ΜμΕ. Όσον αφορά την εξειδίκευση τους στον κλάδο της εστίασης, το κίνημά μας είναι πάντοτε διαθέσιμο για περαιτέρω διάλογο και εμβάθυνση σε επιπλέον και πιο ειδικευμένες θέσεις”.

Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις αναφέρονται: “Θα πρέπει να εξεταστεί ένα μόνιμο μέτρο επιστρεπτέων ως εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου, αλλά ως τράπεζας που να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Απομάκρυνση σημαντικών φορολογικών εμποδίων: όταν διαγράφεται μια απαίτηση από προμηθευτή, να του επιστρέφεται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, οι ζημιές από τις διαγραφές να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη για τουλάχιστον 10 χρόνια και ο οφειλέτης να μη φορολογείται για το διαγραφόμενο ποσό. Νέα ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), ιδίως εκείνες που

δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής. Επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων. Σταθερή παραμένει η ανάγκη επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας”.