Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 10:51

Τραγωδία με 78 νεκρούς σε ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο σκάφους 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου στα διεθνή ύδατα, καθώς μέχρι την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 78 νεκροί.

Αυτή την ώρα στο λιμάνι της Καλαμάτας υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση με πολλά ασθενοφόρα, καθώς προσεχώς αναμένεται να φθάσουν περίπου 100 άτομα, που έχουν διασωθεί από το ναυάγιο σε μεγάλη επιχείρηση υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και επιβιβάστηκαν σε παραπλέον πλοίο.

Η κατάσταση στο λιμάνι της Καλαμάτας είναι πρωτόγνωρη, καθώς πέρα από τα ασθενοφόρα υπάρχουν οχήματα της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων για την υποδοχή των μεταναστών. 

Παράλληλα 4 άτομα, που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας αρχικά στην 120 ΠΕΑ και από εκεί με δύο ασθενοφόρα στο Νοσοκοκείο Καλάμάτας.

Την διαδικασία υποδοχής συντονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για όσα επιπλέον άτομα θα χρειαστούν πρώτες βοήθειες ή και νοσηλεία.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασε πριν λίγη ώρα ο αρχιπλοίαρχος Κοντιζάς, Κλαδάρχης Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και στη συνέχεια ο ο διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου του Λιμενικού πλοίαρχος Ιωάννης Πουλημένος.

Λίγο μετά τις 11:40 π.μ. κατέπλευσε στο λιμάνι το σκάφος Mayan Queen IV, σημαίας νήσων Κέιμαν, που μεταφέρει τους περίπου 100 διασωθέντες και πλέον ξεκινάει η μεγάλη επιχείρηση για την παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη, καταγραφή και ταυτοποίηση των ναυαγών.

Στην περιοχή του ναυαγίου κινούνται δύο περιπολικά και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και 7 παραπλέοντα πλοια, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμιμού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της FRONTEX και οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ίσως στη θάλασσα να βρίσκονται ακόμα κι άλλα άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες άτομα.

Το αλιευτικό σκάφος με τους μετανάστες υπολογίζεται ότι ξεκίνησε το ταξίδι από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τις ιταλικές ακτές.