Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 07:53

Καθημερινότητα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

“15χρονη βασανίζει 13χρονο και το βιντεοσκοπούν έξω από σχολείο”. “Συμμορίες 15χρονων επιτίθενται σε συνομηλίκους που οδηγούνται στο νοσοκομείο”. “Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου από συμμαθητές του που φώναζαν «σκοτώστε τον»”. “Ανήλικοι ξυλοκόπησαν 12χρονο”. Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Περιστατικά συνεχή και εκθετικά βίαια που απειλούν ακόμη και τη ζωή τους με το κάθε περιστατικό να είναι πιο σοβαρό και πιο ανησυχητικό: Αυτό διαπιστώνει ο οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και προειδοποιεί ότι “η φρικαλεότητα του φαινομένου του bullying απειλεί τα παιδιά και επεκτείνεται με ραγδαία ταχύτητα”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “ο σχολικός εκφοβισμός είναι φυλετικός, ενώ εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά”.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού στο πλαίσιο της πανελλαδικής σχολικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης “Μίλα Τώρα”, τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, διεξήχθη σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το σχολικό έτος 2022-2023. Συμπερασματικά, το “Χαμόγελο” τονίζει πως: 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4% σε όλη τη χώρα, σε σύνολο γεωγραφικών περιφερειών και σχολικών βαθμίδων, δηλώνουν πως έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό. 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν ότι αισθάνονται πως το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 του “Χαμόγελου”. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι φυλετικός, ενώ εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά. Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με σχετικό δημοσίευμά του “Το Χαμόγελο του Παιδιού” γνωστοποιεί ότι απέστειλε επιστολή “για την άμεση και απόλυτη ανάγκη για την έντονη καταπολέμηση της μάστιγας του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας” στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network - EAN). Σε αυτή την επιστολή, “Το Χαμόγελο του Παιδιού ζητεί την χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα, ώστε να ληφθούν θεσμικά μέτρα για την οριστική εξάλειψη του φαινομένου. Στη σχετική δημοσίευση επισημαίνεται επίσης ότι “σημαντική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική καταπολέμηση του bullying αποτελεί και η ευρωπαϊκή πιστοποίηση κατά του εκφοβισμού (EANCert), του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού (Εuropean Antibullying Network - EAN) που δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την εταιρία Eurocert και δίνει τη δυνατότητα για αξιολόγηση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών, και μη, φορέων”.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ “ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ”

Οι δράσεις και οι ενέργειες του οργανισμού αποτυπώνονται και στατιστικά με τα εξής στοιχεία:

Το 2022: Διαχειρίστηκε μία κλήση την ήμερα στην εθνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Υλοποίησε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα. Κατέγραψε αύξηση 174% στις παρεμβάσεις πρόληψης, που υλοποιήθηκαν σε 22.340 μαθητές, 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.

Το Α’ εξάμηνο του 2023: Αύξηση 100%, στον αριθμό μαθητών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Υποστήριξε ψυχολογικά για bullying ένα παιδί κάθε 2 ημέρες.