Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 15:41

Έντονες διαμαρτυρίες για κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους

Έντονες διαμαρτυρίες για κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους

Την έντονη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους εκφράζει το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων, ζητώντας από τη διοίκηση της τράπεζας να επανεξετάσει το ζήτημα και να συνεχιστεί η λειτουργία του, και από τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς να επέμβουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε και το οποίο απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, τους βουλευτές του νομού και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων τονίζει: «Το Συμβούλιο της Κοινότητας Γαργαλιάνων κατόπιν της 20/2023 απόφασής του διαμαρτύρεται εντονότατα και εκφράζει την διαμαρτυρία όλων των κατοίκων των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της πόλης μας, που όπως μας ενημέρωσαν από την τράπεζα θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Είναι ένα ακόμα βήμα οπισθοδρόμησης για την πόλη μας καθώς και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, αφού θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγές του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών μας, καθώς θα εξαναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες της μετακίνησης.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

1) Από τη διοίκηση της τράπεζας να επανεξετάσει το όλο θέμα και να δώσει την πρέπουσα λύση συνεχίζοντας την λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της πόλης μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να προβλεφθεί η εξυπηρέτηση της κοινωνίας μας και να στηριχθεί η οικονομία του τόπου μας.

2) Από τον αρμόδιο υπουργό και τους πολιτικούς του νομού μας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να επέμβουν και να ενεργήσουν τα δέοντα ώστε να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της πόλης μας, με βασικό ζητούμενο και σκοπό την ανθρώπινη εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών της περιοχής μας καθώς και τη στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.

Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται υπόψη από όλους αυτούς που αποφασίζουν και νομοθετούν σχετικά με θέματα που άπτονται κοινωνικών αξιών, ώστε να εξασφαλίζουμε την αρμονική λειτουργία μιας ανθρώπινης και παραγωγικής κοινωνίας, με σκοπό τη συνοχή της, την εξέλιξη και την πρόοδό της, με βασική αρχή πάντα το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στον κάθε πολίτη».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ

“Στο δίκαιο αίτημα του Συμβουλίου της Κοινότητας Γαργαλιάνων και του Εμπορικού Συλλόγου” να μην κλείσει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην τριφυλιακή πόλη, συμπαραστέκεται η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του

ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Και καλεί την κυβέρνηση “να παρέμβει, ώστε να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές, σε νησιά, σε αγροτικές περιοχές”.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

“Παρά τα υπερκέρδη των συστημικών τραπεζών συνεχίζεται η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση του προσωπικού, με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση, μιας και το δίκτυο των ΑΤΜ παραμένει συρρικνωμένο και όπου υπάρχει δεν συντηρείται επαρκώς.

Σειρά έχει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους, σε μια περιοχή καθαρά αγροτική, με σοβαρές παρενέργειες στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού.

Οι αποφάσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών δεν είναι επιχειρηματικές αποφάσεις ανεπίδεκτες πολιτικής παρέμβασης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. όποτε τη συμφέρει, αφού:

Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα των φορολογούμενων, έχουν λάβει κρατική ενίσχυση σε μορφή εγγυήσεων της τάξης των 17 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», οι κάθε τύπου αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις τους ανέρχονταν σε 16 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, αντιπροσωπεύοντας το 65% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

Η τραπεζική χρηματοδότηση (προς μεγάλες επιχειρήσεις) εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο προβλέπεται η διάθεση προς τις επιχειρήσεις, με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, δημόσιων δανειακών πόρων ύψους 12,7 δισ.

Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο δίκαιο αίτημα του Συμβούλιου της Κοινότητας Γαργαλιάνων και του Εμπορικού Συλλόγου και καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να διατηρηθούν τα τραπεζικά καταστήματα σε ευαίσθητες περιοχές, σε νησιά, σε αγροτικές περιοχές, σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε να μην αποκλείονται από την πρόσβαση στον τραπεζικό σύστημα οι συνταξιούχοι και οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία”.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

«Απαιτούμε να συνεχιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους. Να ακυρωθεί το σχέδιο για τη διακοπή λειτουργίας του» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας» σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους.

Αναλυτικά αναφέρει: «Η πρόσφατη ενέργεια που ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα για τη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματός της στην περιοχή μας, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους των Γαργαλιάνων αλλά και των γύρω χωριών, που στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι, αγρότες, εργάτες και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) και θα αναγκαστούν να μετακινούνται συχνά κάνοντας δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Και αυτή η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας κινείται με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με τις ανάγκες της κοινωνίας. Το σχέδιό τους για μεγαλύτερη κερδοφορία περιλαμβάνει τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας της, με κλείσιμο υποκαταστημάτων, απολύσεις - σπρώξιμο για εθελούσια έξοδο των τραπεζοϋπαλλήλων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

Οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των τραπεζικών ομίλων, είναι μεγάλες. Οι τραπεζικοί όμιλοι που ενισχύθηκαν από το κράτος με υπέρογκα ποσά μας για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν σήμερα το «ελεύθερο» να κλείνουν καταστήματα, να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη ζωή στην ύπαιθρο. Αυτή η απόφαση για περικοπή κι αυτής της υποδομής στην περιοχή μας είναι ακόμα ένα χτύπημα και έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας, έργα υποδομών, οδικό δίκτυο κ.ά. Καλούμε τον λαό της περιοχής να αντιδράσει στην υποβάθμιση του τόπου από την έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών. Απαιτούμε να συνεχιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στους Γαργαλιάνους. Να ακυρωθεί το σχέδιο για τη διακοπή λειτουργίας του».

Κ.Μπ.