Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 09:56

Με προσδοκίες ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις – Επαγγελματίες της Καλαμάτας μιλούν στην “Ε”

Με προσδοκίες ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις – Επαγγελματίες της Καλαμάτας μιλούν στην “Ε”

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Τις θέσεις τους στις βιτρίνες των καταστημάτων της Καλαμάτας πήραν από τις αρχές της εβδομάδας οι αφίσες και οι καρτέλες με τα ψηφία των εκπτώσεων. Οι έμποροι υποδέχτηκαν από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου τις θερινές εκπτώσεις της χρονιάς, υποσχόμενοι να δώσουν μια ανάσα στα νοικοκυριά που ασφυκτιούν από την ακρίβεια, προσδοκώντας και οι ίδιοι να δουν καλύτερες μέρες για τα ταμεία τους. Η εκπτωτική περίοδος θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με επαγγελματίες της Καλαμάτας που μίλησαν στην “Ε”, τα ποσοστά των εκπτώσεων ξεκινούν από 20% και φτάνουν το 50%. Τα ποσοστά αυτά θα αυξάνονται σταδιακά, όσο θα εξελίσσονται οι θερινές εκπτώσεις, με αποκορύφωμα τη διπλή φέτος Λευκή Νύχτα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή την Κυριακή, 14 Ιουλίου. Σε τοπικό επίπεδο, το προτεινόμενο ωράριο για αυτή την ημέρα είναι από τις 11 π.μ. – 3 μ.μ., με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας “Ο Ερμής” να δηλώνει αντίθετος. «Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι η αντίθεση του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ωστόσο, επειδή βάση νόμου μπορεί κάποιος επαγγελματίας να ανοίξει προαιρετικά, όποιος θέλει μπορεί να το πράξει» ανέφερε στην “Ε” o υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Παναγιώτης Γεωργιτσέας, εκτιμώντας πως το άνοιγμα τις Κυριακές έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στο μέλλον των επιχειρήσεων. Ο ίδιος, στάθηκε στο άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές ειδικά το καλοκαίρι, καθώς εν μέσω καύσωνα είναι λογικό η πλειοψηφία του κόσμου να τείνει προς τη θάλασσα. Από την πλευρά τους, οι έμποροι προσδοκούν το υπόλοιπο του καλοκαιριού να ρευστοποιήσουν το διαθέσιμο εμπόρευμά τους για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, μιας και το περασμένο δίμηνο κινήθηκε για τους περισσότερους σε ρηχά νερά.

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Οι θερινές εκπτώσεις ήταν μια περίοδος που περιμέναμε ώστε να ανεβάσουμε τους τζίρους μας. Τα ποσοστά ξεκινούν από 30% και σε κάποια σπασμένα κομμάτια τα ποσοστά είναι υψηλότερα. Σε ότι έχει να κάνει με την κίνηση του περασμένου διμήνου θα την περίμενα καλύτερη. Ενδεχομένως να έπαιξε το ρόλο της η ακρίβεια των σούπερ μάρκετ, μιας στα δικά μας είδη δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά, παραμένοντας στα περσινά επίπεδα, ενώ και ο καύσωνας του περασμένου διαστήματος ίσως λειτούργησε αποτρεπτικά ώστε ο κόσμος να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο και να πραγματοποιήσει τα ψώνια του. Αναφορικά με τις τιμές, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι προμηθευτές έχουμε απορροφήσει όσο μπορούμε τις αυξήσεις, προκύπτοντας ένας ανταγωνισμός που λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Ως προς τη θερινή σεζόν αναμένουμε τους επισκέπτες της πόλης, με τον τουρισμό να αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα όχι μόνο για το λιανεμπόριο αλλά ευρύτερα για την οικονομία της πόλης».

Ηλίας Διαμάντης (Piccolino)

«Οι εκπτώσεις ίσως τραβήξουν τον κόσμο να κάνει κάποιες αγορές, με τα ποσοστά να κινούνται στα περσινά δεδομένα, από 30% έως 50%. Η περίοδος των εκπτώσεων έτσι έρχεται μετά από ένα μέτριο δίμηνο, με βασικό παράγοντα κατά τη γνώμη μου να έχουν παίξει τα έργα στο Ιστορικό Κέντρο τα οποία έχουν μείνει στη μέση, αποθαρρύνοντας σημαντικό αριθμό κόσμου να ανηφορίσει προς τα πάνω, εν αντιθέσει με τον πεζόδρομο της Αριστομένους όπου τα δεδομένα είναι καλύτερα. Οσο για το ξεκίνημα της θερινής σεζόν η κίνηση είναι για την ώρα υποτονική, ενώ έτσι και αλλιώς το διάστημα που παρατηρείται έντονη κίνηση είναι λίγο για να δουλέψουν τα καταστήματα. Σε επίπεδο τιμών, στα ρούχα έχουν μείνει σταθερές εδώ και πολλά χρόνια, δείγμα πως η αγορά δεν κινείται με καλούς ρυθμούς, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους που οι τιμές είναι συνεχώς ανηφορικές».

Αντα Μπιζίμη (Αχνάρι)

«Παραδοσιακά, οι πρώτες μέρες των θερινών εκπτώσεων συνδέονται για ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτών με μια έρευνα αγοράς ώστε να δουν ποια είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων και σε ποια είδη θα εστιάσουν, ακολουθώντας οι ανάλογες αγορές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποσοστά, θα ξεκινήσουν από ένα 20%, φτάνοντας το 50% προς το τέλος των εκπτώσεων σε κάποια κομμάτια. Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε η περίοδος αυτή να πάει καλά, αντιστρέφοντας το κλίμα του περασμένου διαστήματος το οποίο κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Τόσο το οικονομικό κλίμα όσο και οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν όπως φαίνεται τις προϋποθέσεις για τα κλασικά ψώνια στο κέντρο ενώ το γεγονός πως το Πάσχα φέτος έπεσε αργά οδήγησε σε αγορές παπουτσιών για παράδειγμα νωρίτερα, μη προχωρώντας σε αντίστοιχα ψώνια στη συνέχεια οι οικογένειες. Οσο για την επισκεψιμότητα είναι λίγο νωρίς ακόμα να μιλάμε για ενίσχυση στα μαγαζιά, καθώς το σκηνικό αυτό είναι εντονότερο όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο. Ντόπιοι και επισκέπτες άλλωστε μπορούν να ψωνίσουν σε τιμές που έχουν μείνει λίγο - πολύ ίδιες σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση να είναι πολύ μικρή σε συνάρτηση με την ποιότητα των ειδών μας».

Γιώργος Περρωτής (Perrotis)

«Από την μέχρι στιγμής κίνηση μπορούμε να πούμε πως είμαστε ευχαριστημένοι, με την εκπτωτική περίοδο να αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την κινητικότητα των πελατών. Το περασμένο διάστημα, την δυναμική τους στην αγορά έδειξαν τα τριήμερα, αναμένοντας κάτι αντίστοιχο από εδώ και πέρα, με τα ποσοστά να κινούνται από 30% έως 50%. Γενικότερα, από την επισκεψιμότητα στην πόλη βλέπουμε κόσμο να μπαίνει στο κατάστημά μας, οπότε, ότι πάρει κανείς δεν παύει να είναι καλό. Και το ρούχο και το παπούτσι πλέον μπορεί να μην είναι πρώτη επιλογή στα έξοδα του μήνα, ωστόσο όταν τα χρειαστεί κάποιος θα μπει στη διαδικασία να τα πάρει, έχοντας την επιλογή να ψωνίσει ωραία και επώνυμα προϊόντα που ξεκινούν από πολύ καλές τιμές».