Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 09:05

Οι πρόεδροι Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας και ταξί στην "Ε": Κυκλοφοριακά προβλήματα και προτάσεις για λύσεις

Οι πρόεδροι Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας και ταξί στην "Ε": Κυκλοφοριακά προβλήματα και προτάσεις για λύσεις

 

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Καλαμάτα επιδεινώνονται το καλοκαίρι με την αύξηση της κίνησης από τους επισκέπτες.

Στο Κέντρο και στην Παραλία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης το μποτιλιάρισμα είναι συχνό φαινόμενο, καθώς αυτοκίνητα και άλλα επαγγελματικά οχήματα σταματούν για λίγο ή και παρκάρουν στον δρόμο ή στις γωνίες ή ακόμα και στις στάσεις των αστικών λεωφορείων.

Στην Καλαμάτα καταγράφονται διαχρονικά προβλήματα, όπως στην οδό Αθηνών ή και καινούργια,  που προέκυψαν από προβληματικά έργα, όπως στην Πλατεία 23ης Μαρτίου.

Για τα πιο σημαντικά ζητήματα στην κυκλοφορία της Καλαμάτας, για το πώς τα βιώνουν καθημερινά, απευθυνθήκαμε στους εκπροσώπους των αρμοδίων επαγγελματικών φορέων, στους προέδρους του Αστικού ΚΤΕΛ Θανάση Πατικόπουλο και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

 

ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αστικού Θαν. Πατικόπουλος ανέφερε ότι “στην οδό Αθηνών είναι διαχρονικό το πρόβλημα, η κίνηση εκεί κρύβει πολλούς κινδύνους” και παρατήρησε: “Θα πρέπει να απαγορευτεί και η στάση, όχι μόνο η στάθμευση, σε κάποια σημεία. Τα λεωφορεία αναγκάζονται να περνούν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας”.

Για το πρόβλημα στην Πλατεία 23ης Μαρτίου με το έργο της ανάπλασης, επεσήμανε ότι “ο στενός κυκλικός κόμβος πρέπει να χαμηλώσει, για να ανεβαίνουν πάνω του τα λεωφορεία χωρίς πρόβλημα. Λόγω της στενότητας του χώρου τα λεωφορεία αναγκαστικά ανεβαίνουν πάνω του, καθώς δεν χωρούν να περάσουν, ακόμα και αν δεν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οπως είναι σήμερα ο κόμβος, προκαλούνται ζημιές στα λεωφορεία”. Διευκρίνισε πως “από κει περνούν φορτηγά, λεωφορεία του Υπεραστικού και τουριστικά και υπάρχουν στιγμές που τα λεωφορεία κάνουν μπρος - πίσω για να περάσουν από τον κόμβο”.

Πρόβλημα, όπως μας ενημέρωσε, υπάρχει και στην αρχή της Υπαπαντής, αμέσως μετά την Πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου αυτοκίνητα παρκάρουν στη γωνία και πριν τη στάση και τα λεωφορεία δεν μπορούν να περάσουν ή περνούν με μεγάλη δυσκολία.

Πιο πάνω στην Υπαπαντή, στην οδό στη Χρυσοστόμου Θέμελη, στη στροφή της Φάριος, μας πληροφόρησε ότι μπήκαν κολονάκια και τώρα τα λεωφορεία μπορούν και στρίβουν.

Πρόβλημα εντοπίζει ο πρόεδρος του Αστικού και με το διπλοπαρκάρισμα στη Φαρών και με την κίνηση και τα παρκαρισμένα οχήματα στην Ακρίτα κοντά στη διασταύρωση με την Κρήτης.

Ο κ. Πατικόπουλος σημείωσε ότι σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την τροφοδοσία των καταστημάτων και ζήτησε να τηρηθεί το ωράριο στην τροφοδοσία. Ανέφερε πως “σταματούν και κλείνουν τον δρόμο και καταλαμβάνουν, παρκάρουν στις στάσεις. Παρά τη διαγράμμιση, τη σήμανση που κάναμε στις στάσεις, το πρόβλημα παραμένει (Φαρών, Κροντήρη, Ναυαρίνου)”.

Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά τη στάση, το λεωφορείο δεν μπορεί να βγει και να στρίψει στον δρόμο από τα παρκαρισμένα οχήματα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Αστικού επεσήμανε την καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο της Δημοτικής Αστυνομίας Παντελή Δρούγα και μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον αγώνα που δίνει καθημερινά, με τους λιγότερους δημοτικούς αστυνόμους που έχει τώρα ο δήμος.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας Παν. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι “μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη διασταύρωση Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους. Η Μακεδονίας έχει συνεχή κίνηση και δεν μπορείς να διασχίσεις τη Θεμιστοκλέους, ενώ γίνονται και ατυχήματα. Κάτι πρέπει να γίνει εκεί”.

Για την Παραλία ανέφερε πως “βγαίνοντας από το πάρκινγκ του ΝΟΚ, δεν μπορείς να στρίψεις αριστερά στη Ναυαρίνου. Πού θα πάει να γυρίσει ένα αυτοκίνητο; Πρέπει να επιτραπεί η αριστερή στροφή”.

 Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι “η Αθηνών έχει όλη πρόβλημα” και στάθηκε στο ζήτημα της Ακρίτα: “Ακρίτα και Πλάτωνος και σε όλες τις διασταυρώσεις της Ακρίτα, επιχειρώντας να βγεις στον δρόμο που έχει κίνηση, δεν έχεις ορατότητα. Γι’ αυτό και γίνονται ατυχήματα. Στην Ακρίτα πρέπει να κοπούν οι θέσεις στάθμευσης στις γωνίες”.

Ακόμα, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί ζήτησε “να στηριχθεί η κίνηση στην Κορώνης, από την Ακρίτα προς τα δυτικά. Είναι σημαντικός δρόμος, μπορεί να ανακουφίσει την κίνηση στο φανάρι Ακρίτα και Κρήτης και στην Κρήτης προς τα δυτικά. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί λύση με τα παρκαρισμένα και με τις πολλές λακκούβες στην Κορώνης”.

Επίσης, παρατήρησε ότι “στην Αρτέμιδος στο φανάρι, στο ύψος της γέφυρας της 23ης Μαρτίου, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κίνηση της Αρτέμιδος” κι έκανε λόγο για πρόβλημα στην Αναγνωσταρά με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε “στην Κρήτης, πριν τη διασταύρωση με το διανοιγμένο τμήμα της Βουλγαροκτόνου, να τοποθετηθεί μία πινακίδα που να ενημερώνει για την κατεύθυνση προς την Παραλία. Και να διανοιχθούν και άλλοι δρόμοι στην Παραλία, όπως η Μεθώνης”.