Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 08:20

Ενα βήμα πιο κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής

Ενα βήμα πιο κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής

 

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η κατασκευή του ορειβατικού καταφυγίου στη θέση Βοϊδόλακκα – Αγιος Δημήτριος στο Εξωχώρι του Δήμου Δυτικής Μάνης, με την τέχνη της πέτρας να ξεχωρίζει περιμετρικά του κτηρίου, προκύπτοντας ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή.

Δυναμικότητας 40 κλινών, θα εξυπηρετεί επισκέπτες του δάσους της Βασιλικής, περιηγητές στο εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών της περιοχής, καθώς και ορειβάτες προς την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου. Οι 40 κλίνες δεν αφορούν 40 δωμάτια ξενοδοχειακού τύπου, αλλά στην ουσία 5 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 40 άτομα, διαθέτοντας τα ανάλογα διώροφα κρεβάτια. Ακόμα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα περιλαμβάνει κουζίνα, σαλόνι, χώρο υποδοχής, εστιατόριο κ.τ.λ. Είναι ενταγμένο με 390.000 ευρώ στο πρόγραμμα Leader και δικαιούχος του έργου είναι ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.

 

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σχετικά με την εξέλιξη του έργου ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Μανώλης Αλοίμονος ανέφερε στην “Ε” πως αναμένεται αρχικά να πέσει η τελευταία πλάκα από τις αρχές Σεπτεμβρίου όπου και θα ανοίξει μετά το διάλειμμα των διακοπών το εργοστάσιο τσιμέντου, να μπει στη συνέχεια η σκεπή και συγχρόνως να τοποθετηθούν τα κουφώματα. Ο ίδιος πληροφόρησε πως έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της πέτρας, εκτιμώντας πως το καλοκαίρι του 2025 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του κτηρίου είχε βγει πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας, εξέλιξη που ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια. «Ο προϋπολογισμός έγινε με τιμές της διετίας 2018-19, με το κόστος, ερχόμενοι στο σήμερα, από σίδερο και μπετόν, μέχρι πέτρα να έχει εκτοξευτεί. Ετσι, αναγκαστήκαμε για να ξεκινήσουμε να κάνουμε μια σύμβαση για το σκάψιμο και το ρίξιμο των πρώτων μπετών, στην διπλάσια τιμή από τον προϋπολογισμό, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ως σύλλογος αρκετά ακόμα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο» είχε δηλώσει στην “Ε” το 2023 ο τότε πρόεδρος του ΕΟΣ Καλαμάτας Κώστας Φύκιρης. «Είναι γεγονός πως το κόστος των υλικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ετσι, μόνο για τα μπετά και την πέτρα χρειάστηκαν κοντά στις 300.00 ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Αλοίμονος, ενημερώνοντας πως πρόθεση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας είναι πλέον το έργο να μπει σε νέο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και ο εξοπλισμός του καταφυγίου και όποιες άλλες εργασίες χρειαστούν. «Παράλληλα, πιστεύουμε πως και η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην υλοποίηση του καταφυγίου στην οποία και ανήκει, με την πλευρά μας να έχει αναλάβει τη διαχείριση» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως έχει γίνει και μια επαφή με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, έχοντας εκφράσει την πρόθεση του να βοηθήσει. Σχετικά με τον δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣ παρατήρησε πως χρειάζεται βελτίωση μέσω ενδεχομένως μιας ασφαλτόστρωσης, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα χωματόδρομο ο οποίος μετά από βροχοπτώσεις γίνεται σε πολλά σημεία απροσπέλαστος από τα νεροφαγώματα.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Υπενθυμίζεται, πως το δάσος της Βασιλικής, όπου θα εγκατασταθεί το καταφύγιο, εντάσσεται στην ειδική προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Το δάσος της Βασιλικής όπου εκτείνεται πάνω από τη Δυτική Μάνη αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο, μη έχοντας ωστόσο μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να καθίσει κάπου, να πιεί κάτι και να κοιμηθεί για ένα βράδυ. Η ολοκλήρωση του έργου έτσι θεωρείται πως θα αποτελέσει έναν πυλώνα για τον ορειβατικό τουρισμό της περιοχής, με την εν λόγω δραστηριότητα να έχει την τιμητική της όλες τις εποχές του χρόνου.

Τ.Αν.