Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 08:45

Μια ΔΕΥΑ στη Μεσσηνία με κυβερνητική απόφαση - Υποχρεωτική συγχώνευση με προίκα 250 εκ. ευρώ

Μια ΔΕΥΑ στη Μεσσηνία με κυβερνητική απόφαση - Υποχρεωτική συγχώνευση με προίκα 250 εκ. ευρώ

Σε μία ΔΕΥΑ ανά νομό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προγραμματίζοντας το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων, με το ενδεχόμενο σε κάποιους νομούς, για λόγους χωροταξικών ιδιαιτεροτήτων, να δημιουργηθούν δύο. Και αυτό το ενδεχόμενο αφορά και τη Μεσσηνία.

Αυτό επεσήμαναν στην “Ε” ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και ο γ.γ. της Δημήτρης Καφαντάρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Πύλου - Νέστορος.

“Από 17 που έλεγαν αρχικά και μία ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, πάμε σε πάνω 50, μία ανά νομό”, μας ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου και παρατήρησε: “Τώρα η διοίκηση των ΔΕΥΑ θα είναι αυτοδιοικητική, θα συγκροτείται από αιρετούς των δήμων - μελών κι εκπροσώπων εργαζομένων της επιχείρησης. Πριν με τις ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, η διοίκηση θα ήταν μικτή, από εκπροσώπους του κράτους και της αυτοδιοίκησης”.

Από την πλευρά του, ο Δ. Καφαντάρης μας ενημέρωσε ότι το εγχείρημα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ θα στηριχθεί με επιδότηση 250 εκ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς ΔΕΥΑ από μηδενική βάση.

Οπως σημείωσαν ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση αιφνιδίασε την αυτοδιοίκηση, τώρα συζητάει μαζί τους, πριν καταλήξει στη οριστική μορφή του νομοσχεδίου, ενώ εκτίμησαν πως η τελική πρόταση θα τους κατατεθεί πριν το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης (7 με 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο).

Γ.Σ.