Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 22:16

Η Μεσσηνία αποχαιρέτησε χθες τον καπετάν Βασίλη

Γράφτηκε από την

Ολη η Μεσσηνία αποχαιρέτησε χθες στο τελευταίο του ταξίδι, τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, αναγνωρίζοντας και ευχαριστώντας τον για τη μεγάλη προσφορά στον τόπ

Στο τελευταίο του μπάρκο τον συνόδευσε όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, οι συνάδελφοί του εφοπλιστές, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και απλός κόσμος από τη γενέτειρά του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τους δρόμους ανάπτυξης που άνοιξε για τον τόπο.

«Το μεγάλο του επίτευγμα ήταν ο ακέραιος χαρακτήρας του, το ότι κράτησε την ανθρωπιά και την εντιμότητά του», τόνισε ο γιος του Αχιλλέας, φανερά
συγκινημένος. «Αγάπησε τους πάντες και τους ενίσχυσε», σημείωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Από νωρίς ο χώρος γύρω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στον παράδρομο της Συγγρού, στον Αγιο Σώστη της Νέας Σμύρνης είχε κόσμο που είχε προσέλθει για να συνοδεύσει τον καπετάνιο στο τελευταίο του ταξίδι. Μεταξύ των στεφανιών στον περίβολο του ναού ξεχώριζε αυτό του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

«Για μας θα ζήσει για πάντα μέσα από τις αρχές, τις αξίες και το παράδειγμα που μας άφησε. Θα τον λατρεύουμε για τα μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς που μας δίδαξε. Ηταν πάντα αληθινός και ντόμπρος, ήταν ο εαυτός του», σημείωσε ο γιος του Αχιλλέας, βουρκώνοντας κάποιες στιγμές. Παρατήρησε πως «την προκοπή της οικογένειάς του την χρωστούσε στην Κάρμεν (τη σύζυγό του και μητέρα μας), που πάντα πίστευε σ’ αυτόν και τον στήριζε». Επεσήμανε ότι «είχε κοφτερό και πρακτικό μυαλό, αλλά και τόλμη για γρήγορες αποφάσεις. Ηταν εργατικός, μετρημένος και σοβαρός άνθρωπος, πολύ στοργικός πατέρας, είχε απίστευτο χιούμορ και αυτοσαρκαζόταν συχνά». Παρουσιάζοντας κάποιες από τις αρχές του καπετάνιου ο Αχιλλέας, αποκάλυψε ότι τους έλεγε: «Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μόνο γνωστά και άγνωστα. Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να φτιαχθεί και μια στιγμή για να χαλάσει. Να είστε επιφυλακτικοί όταν ακούτε πολλά μπράβο και να ελέγχετε πάντα τα πολύ καλά νέα. Οποιος έχει πόρους και μπορεί να ονειρευτεί, οφείλει να δημιουργεί».

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε ότι «Σταμάτησε να χτυπά μια μεγάλη καρδιά που ήξερε να αγαπά την πατρίδα του την Ελλάδα, να τιμά τη γενέτειρά του τη Μεσσηνία, που στήριζε το χωριό του το Διαβολίτσι» και τόνισε πως «ήταν εκείνος που ήξερε να χαράσσει νέους δρόμους». Παρατήρησε ότι «κοινός σύνδεσμος όλων εμάς που είμαστε εδώ πέρα είναι η Μεσσηνία. Κατάφερε να μας βάλει στη δική του ρότα, ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε με πρώτο εκείνον για την ανάπτυξη, το άνοιγμα της Μεσσηνίας». Κι εξέφρασε τη σιγουριά του ότι «τα παιδιά του ως άξιοι κληρονόμοι θα συνεχίσουν τα αχνάρια που άφησε ο πατέρας τους για τη Μεσσηνία και την πατρίδα».

Ο επίσκοπος Αβήδου Κύριλλος μετέφερε τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο μητροπολίτης Πισιδίας - πρώην μητροπολίτης Κορέας Σωτήριος σημείωσε πως «η αγάπη του αγκάλιαζε όλο τον κόσμο, έφθασε μέχρι την Κορέα, όπου προσέφερε για την ολοκλήρωση ναού στο Κουρσάν, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ναυπηγείων».

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Τριφυλίας Χρυσόστομος, Υδρας Ευφραίμ, ο μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος και ο επίσκοπος Αβήδου Κύριλλος. Ηταν παρών όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καθώς παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, οι πρόεδροι της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, οι υφυπουργοί Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης, Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Στέφανος Μάνος, η τέως υφυπουργός Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου. Ηταν ακόμα ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο τέως νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, οι δήμαρχοι Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, πρώην δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Μεσσήνιοι.

Γ.Σ.