Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 19:43

Περισσότεροι από ένας στους δέκα δεν πληρώνουν διόδια

Γράφτηκε από την

Περισσότεροι από 10% των οδηγών, που κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν καταβάλλουν διόδια, όπως προκύπτει από την «Έρευνα Καταγραφής Στάσεων και Απόψεων σχετικά με τις Οδικές Υποδομές και την Οδική Ασφάλεια», που εκπόνησαν οι εταιρίες Invision και Metron Analysis για λογαριασμό των κοινοπραξιών των μεγάλων οδικών αξόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 87,1% των οδηγών, που χρησιμοποιούν οδικούς άξονες με διόδια, τα πληρώνουν κανονικά, ενώ το 12,9% σηκώνουν τη μπάρα.

Ανασφάλεια, εξάλλου, αισθάνονται για το οδικό δίκτυο της περιοχής τους επτά στους δέκα οδηγούς. Ποσοστό 95,8% δηλώνουν ότι η ολοκλήρωση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια θα συμβάλει θετικά, όχι μόνο στην ασφάλεια των μετακινήσεων, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών (89,1%), τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (84,5%) και την οικονομία της χώρας (70,9%).
Αντίθετα, 52,2% των οδηγών εκτιμούν ότι η δημιουργία των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα επηρεάσει θετικά το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, 97,5% των πολιτών δηλώνουν υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη χώρα, 96% θεωρούν επιβεβλημένη τη βελτίωση των υπαρχόντων εθνικών δρόμων και 83% την ανάπτυξη νέων αυτοκινητοδρόμων.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων οδηγών, 7 στους 10, έχουν χρησιμοποιήσει το τελευταίο έτος τους οδικούς άξονες με διόδια. Ποσοστό 50,8% αυτών προτάσσουν για την επιλογή τους τον μειωμένο χρόνο διάνυσης της διαδρομής και 31,5% την καλύτερη ποιότητα των αξόνων από εκείνη των εναλλακτικών δρόμων.
Τέλος, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ένας στους δύο οδηγούς χρησιμοποιεί φέτος λιγότερο σε σύγκριση με πέρσι το αυτοκίνητο του. Σχεδόν έξι στους δέκα, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και 36,6%, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην τσέπη του.

Πληροφορίες από ΑΠΕ


NEWSLETTER