Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 13:23

Συμβολικός αποκλεισμός των διοδίων Αρφαρών από την Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Αρφαρών στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα - Τρίπολη - Κόρινθος πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας. Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης που καλέστηκε από τον συντονισμό κινήσεων και επιτροπών ενάντια στα διόδια.

 

Οπως σημειώνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης άνοιξαν τις διελεύσεις των διοδίων των Αρφαρών και παρέμειναν στο σημείο μοιράζοντας φυλλάδια για αρκετή ώρα κατά την οποία τα διερχόμενα οχήματα περνούσαν ελεύθερα. Οι οδηγοί εξέφραζαν την επιδοκιμασία τους για τις κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα την αγανάκτηση τους για το υπέρογκο κόστος των διοδίων και για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων στην κατασκευάστρια εταιρεία. 

Στο κάλεσμα που μοιράστηκε αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Τα πυκνά και πανάκριβα διόδια στο εθνικό δίκτυο έχουν επιβάλει μια παράλογη και ληστρική πραγματικότητα σε όσους κινούνται σε αυτό.

Ο πολλαπλασιασμός του κόστους διοδίων ακόμη και σε δρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο σύμπραξης πολιτικού και εργολαβικού κατεστημένου σε βάρος των μικρών εισοδημάτων των πολλών. Οι εθνικοί δρόμοι, όχι μόνο ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες με αποικιακού τύπου συμβάσεις αλλά η άρνηση καταβολής του αντιτίμου, χαρακτηρίστηκε, με τον τροχονόμο του Βορήδη, παράβαση του ΚΟΚ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εταιρείες να συνεχίζουν τις διώξεις εναντίον εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στα διόδια, μέσω εξοντωτικών προστίμων, διαταγών πληρωμής, αγωγών και ποινικών διώξεων.

Σήμερα για να μετακινηθεί κάποιος από την Καλαμάτα στην Αθήνα απόσταση 240 χιλ. πρέπει να πληρώσει 6 φορές διόδια διπλασιάζοντας έτσι το κόστος της βενζίνης.

Τόσα χρόνια όμως, έχουμε χρυσοπληρώσει την Εθνική Οδό από τη φορολογία, από τα τέλη κυκλοφορίας, από τους φόρους στα καύσιμα και από τα πανάκριβα διόδια που καταβάλλουμε.

Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει συγκοινωνία σε όλους τους πολίτες της.

Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί! Η κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης και των διοδίων είναι απαίτηση των καιρών, είναι απαίτηση των εργαζομένων και του κινήματος, ενώ η κατάργηση της τροπολογίας Βορήδη έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια οφείλουν να πάρουν θέση."

Στην απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού αποφασίστηκαν από κοινού τα αιτήματα του κινήματος ενάντια στα διόδια :

- Απόσυρση αστυνομίας από σταθμούς διοδίων

- Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων Βορίδη - Ρέππα

- Αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων αγωνιστών ενάντια στα διόδια

- Κατάργηση του εικοσαπλάσιου προστίμου που ισχύει για τη μη καταβολή των διοδίων

- Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και μη λειτουργία τους

- Άμεση κατάργηση σταθμών διοδίων από αστικό και περιαστικό ιστό.