Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 13:17

Επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών από την κορυφή του Ταϋγέτου

Επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών από την κορυφή του Ταϋγέτου

Επιχείρηση διάσωσης δύο ορειβατών, που έχασαν τον προσανατολισμό τους στην κορυφή του Ταϋγέτου "Προφήτης Ηλίας" έγινε το βράδυ της Κυριακής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης με τη βοήθεια μελών των ΕΟΣ Σπάρτης και Καλαμάτας και εθελοντών.

 

Ειδικότερα το βράδυ της Κυριακής (10/5) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάσωση και η μεταφορά του Σ.Μ. ετών 30, και του Γ.Ν., ετών 32, κατοίκων Θρακομακεδόνων, από την κορυφή του Ταϋγέτου «Προφήτης Ηλίας». Οι δύο ορειβάτες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σώοι και καλά στην υγεία τους, είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και αδυνατούσαν να κατέβουν μόνοι τους σε ασφαλές σημείο. Στην επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης η οποία ξεκίνησε την ίδια μέρα και περί ώρα 12:40 συμμετείχε πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, αποτελούμενο από 3 άτομα, καθώς και 8 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου.

Το όλο έργο συντόνιζε ο αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης επιπυραγός Χρήστος Νικολέτος. 

Για το περιστατικό ο ΕΟΣ Σπάρτης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Με αφορμή την επιχείρηση εντοπισμού 2 επισκεπτών ορειβατών που αγνοούνταν στην ευρύτερη περιοχή της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου από το βράδυ της 9ης μέχρι το μεσημέρι της 10ης Μαΐου, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει  τις ευχαριστίες του και το δημόσιο έπαινο προς όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και πρόσωπα, για την επιτυχή έκβαση -και ιδιαιτέρως :

  • στα μέλη του Βαγγέλη Αντωνόπουλο & Δήμητρα Κωστάκου (διαχειριστές ορειβατικού καταφυγίου Ταϋγέτου) και Ρούλα Τζαβιδοπούλου (Αναβρυτή) για την άμεση κινητοποίησή τους και τη συνεχή ροή πληροφοριών.
  • στους συνορειβάτες από τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας που, πραγματοποιώντας συμπτωματικά ανάβαση στην κορυφή, ενημερώθηκαν και ανέλαβαν πρόθυμα ρόλο «ανιχνευτών», βοηθώντας ουσιαστικά την επιχείρηση που ακολούθησε.
  • στη Διοίκηση και στους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης –Παράρτημα Λακωνίας που συγκρότησαν σε «μηδενικό χρόνο» πεζοπόρες ομάδες και, με άψογο συντονισμό και κατάλληλη αξιοποίηση της συνεχούς πληροφόρησης, εντόπισαν τους αγνοούμενους ορειβάτες και τους συνόδευσαν με ασφάλεια μέχρι τη βάση.
  • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης  για την άμεση κινητοποίηση και τη συγκρότηση πεζοπόρου τμήματος που προωθήθηκε μέχρι το σημείο εντοπισμού των αγνοουμένων.
  • στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας για το ενδιαφέρον και τις επιχειρησιακές ενέργειές της".

(Φωτογραφία αρχείου)