Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 17:28

Διαμαρτυρία μηχανικών κατά του ασφαλιστικού και στην Κυπαρισσία

Διαμαρτυρία μηχανικών κατά του ασφαλιστικού και στην Κυπαρισσία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πολεοδομίας Τριφυλίας στην Κυπαρισσία πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι μηχανικοί της Τριφυλίας, προχωρώντας και σε συμβολική κατάληψη της υπηρεσίας, διαμαρτυρόμενοι στο νέο ασφαλιστικό και την υψηλή τους φορολόγηση. Ανάρτησαν μάλιστα και ένα πανό με το οποίο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως σημειώνουν, διαλύει το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι με τόσο μεγάλες εισφορές δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και στην ουσία τους εξαθλιώνει όπως και τα άλλα κοινωνικά στρώματα.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος επισήμανε: «Η παρουσία μας εδώ είναι συμβολική. Βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ανακοινωθεί και προωθεί η κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση, για εμάς διαλύει ένα ταμείο που ήταν υγιές και μπορούσε να χορηγεί συντάξεις στους ασφαλισμένους του. Ανεβάζει τις εισφορές των εν ενεργεία μηχανικών σε αστρονομικά ύψη. Αρκεί να πούμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στο 38% του φορολογητέου εισοδήματος και αν συνυπολογίσουμε τη φορολογική επιβάρυνση 26-29% συν το 100% προκαταβολή, συν τις υπόλοιπες εισφορές, δεν μένει τίποτα σε εμάς και τις οικογένειές μας για να επιβιώσουμε. Το νομοσχέδιο αυτό από τη στιγμή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιβίωσης, θεωρούμε ότι είναι άδικο, αντισυνταγματικό, δεν είναι δυνατό να περάσει από τη Βουλή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς και όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες να αντιδράσουμε όλοι μαζί για την απόσυρσή του». Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα συνέλευση όλων των επιστημόνων, ενώ αύριο έχουν καλέσει τους φορείς της Τριφυλίας στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας για τον αγώνα απόσυρσης του νομοσχεδίου.  Οπως είπε, αντιδράσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα από όλους τους φορείς και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η γραμματέας του συλλόγου Κατερίνα Τσιγκάνου επισήμανε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαλύει την κοινωνική ασφάλιση όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, βάζοντας την ανταποδοτικότητα, δηλαδή να παίρνουμε μια σύνταξη επίδομα πρόνοιας και να παίρνουμε σύνταξη από τις εισφορές μας, οι οποίες θα είναι πάρα πολύ ψηλές και οι αποδοχές ελάχιστες. Πραγματικά όχι μόνο φτωχοποιεί όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα άλλα στρώματα της κοινωνίας αλλά μας εξαθλιώνει πραγματικά. Δεν είναι καινούργιο, η ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση από το 2006 προετοιμάζεται και η ίδια κυβέρνηση με τις επιταγές της ΕΕ θα ολοκληρώσει αυτό το έγκλημα στο οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να μην υποκύψουμε. Αυτές οι κοροϊδίες για βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης δεν μας πείθουν, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο καθώς οι κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα αποθεματικά των ταμείων».

Κ.Μπ.