Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 19:39

Ο Ορειβατικός έκοψε πίτα στο Νερόμυλο 

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακά η κοπή της πίτας μας. Μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε σε δυο στάδια, την προετοιμασία και την εκτέλεση! 

Δε μπορώ να αποφασίσω σε ποια από τις δυο πέρασα καλύτερα!

 Για την προετοιμασία, μαζευτήκαμε περίπου 15 άτομα, όλα μέλη του ΕΟΣ, όπου θα βοηθούσαν στην ετοιμασία του χώρου της διεξαγωγής καθώς και του φαγητού, μέρος της επιβράβευσης των κόπων μας! 

Σαν νεότερο μέλος δε γνώριζα τι ακριβώς σήμαινε όλη αυτή η διαδικασία και πραγματικά ήταν όλα τόσο υπέροχα και διασκεδαστικά που ανυπομονώ για την επομένη φορά από τώρα. Οι συνοδοιπόροι μου μέσα στο πνεύμα του εθελοντισμού και γεμάτοι θετική ενέργεια έκαναν όλο αυτό να μοιάζει με παιχνίδι. Ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, όλοι δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι άντρες της παρέας είχαν ένα επίσης πολύ δύσκολο έργο, την προετοιμασία του υπέροχου αυτού μονοπατιού τόσο δίπλα, άλλα και μέσα στο ποτάμι το οποίο διέσχιζε. Επρεπε να φτιαχτούν αρκετές γέφυρες οι οποίες θα διευκόλυναν την διάβαση του ποτάμιου από τον κόσμο. 

Το μόνο μελανό σημείο (κυριολεκτικά μελανό) όλου αυτού το εγχειρήματος ήταν το γεγονός ότι στο ποτάμι ρίχνονται τα λύματα από τα εργοστάσια παραγωγής ελαιόλαδου με αποτέλεσμα το νερό να είναι μαύρο και δύσοσμο! 

Η τοπική κοινωνία του Νερόμυλου μας αγκάλιασε και μας καλοδέχτηκε στο χωριό τους, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νερόμυλου μας παρουσίασε και την υπέροχη δουλειά που έχουν κάνει με το λαογραφικό τους μουσείο.

Την δεύτερη μέρα ξεκινήσαμε πολύ πρωί για να προλάβουμε να στήσουμε τα τραπέζια και τις καρέκλες, καθώς και να μαγειρέψουμε την παραδοσιακή φασολάδα που θα μοιραζόταν στον κόσμο μαζί με διάφορα άλλα ορεκτικά και άφθονο κρασί. Ο πρόεδρος της κοινότητας είχε την καλοσύνη να προσφέρει ένα ακόμα γεύμα στο τραπέζι, το παραδοσιακό παστό χοιρινό φτιαγμένο από τα χέρια της κ. Δήμητρας, μητέρας του ίδιου! 

Ημασταν πλέον πανέτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο, που θα κατέφθανε με το πούλμαν, αλλά και με τα ιδιωτικά τους οχήματα. Η προσέλευση ήταν ανέλπιστα μεγάλη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του! 

Η διαδρομή στο ποτάμι ήταν πραγματικά υπέροχη, σε αυτό βοήθησε και ο καταπληκτικός, πραγματικά ανοιξιάτικος καιρός. Με την βοήθεια του οδηγού μας κ. Παναγιώτη διασχίσαμε όλη την όχθη του ποταμού, περάσαμε πάνω από τις αυτοσχέδιες γεφυρούλες αλλά και μέσα από το δάσος. Σε κάποια σημεία υπήρχαν δυσκολίες, ότι πρέπει για να ανεβάσουν λίγο την αδρεναλίνη μας και να κάνουν την πορεία μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

Οταν φτάσαμε στο χώρο του δημοτικού σχολειού, όλα ήταν έτοιμα. Οι γυναίκες μας υποδέχτηκαν με πεντανόστιμα ζεστά τηγανόψωμα, ιδανικά για να μας δώσουν λίγη δύναμη αλλά και να μας ανοίξουν την όρεξη για όλα τα υπόλοιπα υπέροχα εδέσματα που μας περίμεναν. Το κέφι δεν άργησε να ανάψει και όλος ο κόσμος σηκώθηκε να χορέψει τους παραδοσιακούς μας χορούς, αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε ελληνικό γλέντι!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Νερόμυλο, αυτό το υπέροχο και γραφικό χωριουδάκι της Μεσσηνίας που μας φιλοξένησε, καθώς και όλους όσοι με τις δωρεές τους βοήθησαν στο να διεξαχθεί για άλλη μια χρονιά η κοπή της πίτας μας! 

Σας ευχόμαστε και εμείς χρόνια πολλά και το 2016 να είναι γεμάτο υγειά, ευτυχία, χαρά και υπέροχες διαδρομές! 

 

Ελενα Κανελλοπούλου