Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 09:34

Προχωρά η διαδικασία για απομάκρυνση του Amanda

Προχωρά η διαδικασία για απομάκρυνση του Amanda

ΣΑΠΙΖΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Προχωρά η διαδικασία για την απομάκρυνση του παροπλισμένου από το 2005 πλοίου Amada, το οποίο πρόσφατα κινδύνευσε να βυθιστεί στο λιμάνι, όταν πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων. Η υπόθεση του κατασχεμένου πλοίου πρόκειται να εκδικαστεί στις 13 Νοεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Το Λιμενικό Ταμείο επιδιώκει την άρση της συντηρητικής κατάσχεσης που βαραίνει το πλοίο προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το λιμάνι. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Λιμενικού Ταμείου Χ. Αρχοντή, το πλοίο έχει κριθεί επιβλαβές και επικίνδυνο για το λιμάνι της Καλαμάτας και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, ως φορέας διαχείρισης του λιμανιού κλήθηκε να μεριμνήσει για την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών, με οποιονδήποτε τρόπο από αυτούς που προβλέπονται στο Νόμο κρίνεται πρόσφορος, για την απομάκρυνση ή την εξουδετέρωσή του. Την ημέρα της δίκης το Λιμενικό Ταμείο πρόκειται να κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της πλοιοκτήτριας εταιρείας προκειμένου να απομακρυνθεί το πλοίο άμεσα από το λιμάνι. Στη συνέχεια πρόκειται να οδηγηθεί για διάλυση (scrap).

Ο κ. Αρχοντής με το νομικό σύμβουλος  της πλοιοκτήτριας εταιρείας έχουν υποβάλει αίτηση στην Πρόεδρο Πρωτοδικών Καλαμάτας Μ. Δανιήλ για την άρση της κατάσχεσης του πλοίου από την Αλβανική εταιρία, "η οποία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την απαίτησή της εδώ και 7 χρόνια". Η εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης πρόκειται να εκδικαστεί στις 13 Νοεμβρίου "δεδομένου πως κατά το Αιγυπτιακό δίκαιο ισχύει η ετήσια παραγραφή των απαιτήσεων της Αλβανικής εταιρίας που επέβαλε την κατάσχεση και έχουν λήξει τα προνομιακά δικαιώματα της και έτσι η πλοιοκτήτρια εταιρία νομιμοποιείται να ζητήσει την ανάκληση της κατάσχεσης προκειμένου να απομακρυνθεί με ευθύνη της το πλοίο από το λιμάνι της Καλαμάτας για να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης ή πρόσκλησης ρύπανσης λόγω του επερχόμενου χειμώνα".