Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 08:46

Κάλεσμα στην έκτακτη αιμοδοσία των COSMOS Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Μόλις δύο ημέρες έμειναν για την έκτακτη αιμοδοσία στο κατάστημα COSMOS στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και τα ραντεβού έχουν ήδη ξεκινήσει και κλείνονται.

Την αιμοδοσία κάλεσε κατ’ επίκληση η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας λόγω της μείωσης των αποθεμάτων που παρουσιάστηκε πρόσφατα, και θα γίνει αύριο Πέμπτη εντός του καταστήματος COSMOS (Ιατροπούλου 20 και πλατεία Βασ. Γεωργίου), 9 έως 2 το πρωί και 5 έως 8 το απόγευμα. Γιατί κανονίστηκε αυτή η έκτακτη αιμοδοσία, αλλά και γιατί χρειάζεται η εν λόγω προσπάθεια τη στήριξη όλων μας, μας εξηγούν η διευθύντρια Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αγγελική Καπόγλη και ο εθελοντής και ιδιοκτήτης του καταστήματος COSMOS Κώστας Βλαχονικολός.

Το δικό του προτρεπτικό μήνυμα συμμετοχής στην αιμοδοσία στέλνει και ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) Παναγιώτης Κατσίβελας.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ…

Η αιμοδοσία στην εποχή της Covid-19 αλλάζει… Έτσι και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας προσαρμόζεται στα έκτακτα δεδομένα, σχεδιάζει και κάνει την υπέρβαση, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια των αιμοδοτών. Η Αγγελική Καπόγλη, διευθύντρια του τμήματος, εξηγεί ότι οι προγραμματισμένες αιμοδοσίες από συλλόγους και φορείς έχουν μειωθεί και ο Κ. Βλαχονικολός, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και εθελοντής ο ίδιος, έχει και στο παρελθόν διοργανώσει με επιτυχία αιμοδοσίες. Άλλωστε, πλησιάζουν Χριστούγεννα και όπως επισημαίνει η κ. Καπόγλη το ότι μειώθηκαν οι μετακινήσεις μας εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων, δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν και οι ανάγκες για αίμα, με αποτέλεσμα, ό,τι λαμβάνεται από τις αιμοληψίες στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας όπου έχουν μετακομίσει τους τελευταίους μήνες, να διατίθεται άμεσα.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Όλη αυτή η αναστάτωση στις ζωές όλων μας έχει μειώσει και την προσέλευση των εθελοντών. Η κ. Καπόγλη λέει ότι δεν είναι ίδια η ροή καθημερινά, και άλλοτε έχουν μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη προσέλευση, ενώ τόσο οι ανάγκες για την κλινική Covid, όσο και οι ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών και τα έκτακτα περιστατικά απαιτούν ποσότητες αίματος. “Τη μια μέρα μπορεί να υπάρχουν αποθέματα και την άλλη όχι, ανάλογα και με τα έκτακτα περιστατικά στο Νοσοκομείο” αναφέρει η κ. Καπόγλη. Με την ευκαιρία απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για να προσέρχεται και στο Πνευματικό Κέντρο ώστε να δίνει αίμα, κλείνοντας ραντεβού στο τηλ. 27210 87902, Δευτέρα έως Σάββατο 8 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι. Τα ραντεβού κλείνονται ανά τέταρτο και η Αιμοδοσία θα κλείσει μόνο τις επίσημες αργίες: ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων και ανήμερα Πρωτοχρονιά.

 

ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Ο Κώστας Βλαχονικολός εξηγεί ότι αυτή δεν είναι μια από τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες που συνηθίζουν και διοργανώνουν τα καταστήματα COSMOS Καλαμάτας, αλλά υποδηλώνει την ανάγκη για να ενισχυθούν οι ποσότητες αίματος της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Άλλωστε, όπως τονίζει ο κ. Βλαχονικολός, είμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο αυτή την εποχή, και η οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος είναι από τις παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου, γι’ αυτό χρειάζεται όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια.

 

ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΟΥ;

Τα ραντεβού για την έκτακτη αιμοδοσία της Πέμπτης κλείνονται με μια επίσκεψη στην σελίδα Αιμοδοσία Καλαμάτας στο Facebook, όπου πατά ο ενδιαφερόμενος στο "ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ” και θα ενημερωθεί με μήνυμα τι ώρα μπορεί να προσέλθει στο κατάστημα COSMOS Καλαμάτας, στην οδό Ιατροπούλου 20 και πλ. Βασιλέως Γεωργίου για την αιμοδοσία του. Εναλλακτικά μπορεί να κλείσει το ραντεβού του τηλεφωνικά στο 6976-694786 (9 πρωί έως 2 μεσημέρι και 5 το απόγευμα έως 8 το βράδυ).

Διοργανωτές για την έκτακτη αιμοδοσία στην Καλαμάτα είναι τα καταστήματα COSMOS Καλαμάτας σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας Καλαμάτας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές που θα προσφέρουν αίμα θα βρεθούν σε ένα γνώριμο χώρο, σε κεντρικό σημείο της πόλης, απόλυτα ασφαλές, όπου θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΕΑ

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας με αφορμή την έκτακτη αιμοδοσία στέλνει το δικό του μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης: “Την περίοδο του δεύτερου περιορισμού και της ανασφάλειας των πολιτών, αν θέλετε και των φόβων που λογικά δημιουργήθηκαν, η λειτουργία της εθελοντικής αιμοδοσίας αναμφίβολα επηρεάστηκε και επηρεάστηκε πολύ. Αλλά πάντα σε τέτοιες στιγμές υπάρχουν οι άνθρωποι, οι σύλλογοι, η κοινωνία η ίδια που αντιδρούν σε ανάγκες που δημιουργούνται. Έτσι είμαστε μπρος σε μια άλλη προσπάθεια που πρέπει όλοι να συμμετέχουμε. Είναι μέρες γιορτών. Όλοι περιμένουν ένα δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που έχουν την ανάγκη αυτής της ίδιας της ζωής. Μας περιμένουν και μας προσμένουν για ένα δώρο που άλλο η πλάση δεν έχει. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία ζωής σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας. Να τους δώσουμε ζωή - αίμα”.