Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 08:09

72.501 παιδιά στήριξε το 2022 “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Γράφτηκε από την

 

Τον απολογισμό των δράσεών του για το 2022 παρουσίασε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ανακοινώνοντας ότι από τις αρχές έως το τέλος του περασμένου χρόνου στήριξε πανελλαδικά 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, έναντι 48.403 το 2021 (αύξηση 41%).

Πρόκειται για παιδιά θύματα βίας, παιδιά με προβλήματα υγείας, εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος στην παρουσίαση των επίσημων στατιστικών του Οργανισμού επεσήμανε ότι 1 στα 2 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του “Χαμόγελου” έως σήμερα έχουν αποκατασταθεί μέσω της διαδικασίας της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσω της αναδοχής ή τεκνοθεσίας. “Είμαστε ο Οργανισμός που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επανασυνδέσεις παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια, καθώς προωθούμε, διαχρονικά και σταθερά, την παράλληλη πλαισίωση της οικογένειας με  απώτερο στόχο το παιδί να επιστρέψει στη ζεστασιά της, όταν φυσικά το επιτρέπει ο νόμος” ανέφερε. Και πρόσθεσε “παράλληλα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα ενήλικα παιδιά μας, φροντίζοντας, για άλλη μια φορά, να είμαστε δίπλα τους, βήμα-βήμα μέχρι να καταφέρουν να αυτονομηθούν, συναισθηματικά, αλλά και πρακτικά ώστε να μη μας έχουν πλέον ανάγκη”.

 

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΝΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις εξαφανίσεις και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης του “Χαμόγελου” μίλησε για τις 4 γραμμές υποστήριξης και βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017) επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται. Πρόσθεσε δε πως “σε αυτή τη συνθήκη της εξαφάνισης τα παιδιά δεν αγνοούνται μόνο, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα”. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Αλεβίζος, “στον Οργανισμό προσπαθούμε όχι μόνο να προλάβουμε τα παιδιά από το να εξαφανιστούν, αλλά και να τα προστατεύσουμε από κινδύνους όταν εξαφανίζονται. Κάθε παιδί που αγνοείται, κάθε συνάνθρωπός μας που αγνοείται είναι αυτομάτως σε κίνδυνο”. 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022

Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το περσινό έτος “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κατέγραψε τα εξής αποτελέσματα:

- 197.548 κλήσεις στις 4 γραμμές υποστήριξης και βοήθειας του Οργανισμού, με μία κλήση ανά 2 λεπτά.

  • 40.735 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της βίας.
  • 1.515 παιδιά και 167 ενήλικες υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στον τομέα της Εξαφάνισης.
  • 13.686 παιδιά υποστηρίχθηκαν με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Υγείας.
  • 16.565 παιδιά και οι οικογένειές τους υποστηρίχθηκαν που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Αύξηση 174% στον αριθμό των μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις πρόληψης για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.
  • Αύξηση 74% στον αριθμό των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων.
  • Αύξηση 106% στον αριθμό περιστατικών των εξαφανίσεων ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα.
  • Αύξηση 66% στον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής.
  • Ένα στα 2 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στα 11 Σπίτια του Οργανισμού έως σήμερα, έχουν αποκατασταθεί μέσω της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, της αναδοχής ή τεκνοθεσίας.
  • 2022: 276 παιδιά θύματα βίας φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια του Οργανισμού, εκ των οποίων τα 67 αποκαταστάθηκαν.

 Ν.Κ.