Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 08:11

Ένα χρόνο λειτουργίας της Γραμμής Ελίζα 10454

Ένα χρόνο λειτουργίας της Γραμμής Ελίζα 10454

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε η Γραμμή Ελίζα 10454 της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “Ελίζα”. Στο διάστημα αυτό οι επαγγελματίες της γραμμής κλήθηκαν να διαχειριστούν 303 περιστατικά παρέχοντας βασικές κατευθυντήριες αρχές στους καλούντες εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και γιατρούς, γονείς και ιδιώτες που κάλεσαν στο 10454. Επίσης, υλοποιήθηκαν 50 επιμορφώσεις σε 622 εκπαιδευτικούς.   

Πιο αναλυτικά, η Γραμμή Ελίζα 10454 κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της δέχτηκε κλήσεις από επαγγελματίες με σκοπό την καθοδήγηση και τη συμβουλευτική, από γονείς για ζητήματα παιδικής προστασίας αλλά και ανώνυμες κλήσεις από ιδιώτες, με σκοπό την αναφορά περιστατικών κακοποίησης.

Παράλληλα με την λειτουργία της γραμμής, οι χειριστές πραγματοποίησαν σειρά επιμορφώσεων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την πρόληψη και την ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης.

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΙΖΑ 10454

Με το σύνθημα “Μίλησέ μας. Γιατί τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας”, η συμβουλευτική γραμμή θέλει να βοηθήσει εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται ότι ένα παιδί παραμελείται ή και κακοποιείται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά. Όπως και να προστατεύσει παιδιά, προσφέροντας πλαισίωση στους καλούντες, λύνοντας απορίες αναφορικά με νομικά και διαδικαστικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης ή και κακοποίησης. Αλλά και να προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση ενός περιστατικού με υποψία παραμέλησης ή και κακοποίησης και ψυχολογική στήριξη για την ορθή αντιμετώπιση του και την ενδεχόμενη αναφορά του.

Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα -Παρασκευή, 10 το πρωί με 8 το απόγευμα και η κλήση είναι δωρεάν.

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με παιδιά, κυρίως από την επαγγελματική τους θέση (όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, φροντιστές, βρεφονηπιαγωγοί) είναι πολλαπλά επιβαρυμένοι, με πρόσθετη ευθύνη την προστασία του παιδιού και την ίδια στιγμή, του οργανισμού στον οποίο εργάζονται αλλά και του επαγγελματικού θεσμού που εκπροσωπούν. Ο άνθρωπος που βρίσκεται κοντά σε παιδιά, είτε ως επαγγελματίας, όπως εκπαιδευτικός, προπονητής, γιατρός, είτε και ως εθελοντής, όπως ομαδάρχης σε κατασκήνωση, και καλεί στη Γραμμή Ελίζα 10454, πλαισιώνεται προσωπικά για να μπορέσει καταρχάς να διαχειριστεί τις δικές του σκέψεις, αμφιβολίες, δράσεις, αντιδράσεις αλλά και για να μπορέσει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί στο περιστατικό που τον απασχολεί.

Οι επαγγελματίες που χειρίζονται τη γραμμή θα ακούσουν με μεγάλη προσοχή και με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, θα προσφέρουν στον καλών καθοδήγηση και βοήθεια στη διαχείριση του περιστατικού του παιδιού και του άμεσου περιβάλλοντός του.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ

Οι υπηρεσίες καθοδήγησης αφορούν σε διαδικαστικά νομικά ζητήματα όπως είναι η εφαρμογή πρωτοκόλλων, διαδικασία και φορείς για την αναφορά, ειδικές περιπτώσεις διαχείρισης φερόμενων περιστατικών από επαγγελματίες.

Ειδικότερα: Για τις επώνυμες και ανώνυμες αναφορές δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες στο άτομο που καλεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υποβάλει την αναφορά του για κάποιο περιστατικό με υποψία κακοποίησης παιδιού, καθώς και τα ονόματα και στοιχεία των φορέων, στους οποίους μπορεί να απευθύνει την αναφορά του.

Στους καλούντες παρέχεται συμβουλευτική, σε σχέση με την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται «συγκεκριμένα» (in concreto), στις διαφορετικές περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών με υποψία κακοποίησης, ανάλογα με τη μορφή της κακοποίησης.

Αξίζει ακόμη να επισημάνουμε ότι οι επαγγελματίες της Γραμμής Ελίζα 10454, παρέχουν στους καλούντες βασικές κατευθυντήριες αρχές σχετικά με ειδικά προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ορίζονται με νόμο για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών (για παράδειγμα ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε σχέση με το Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία κ.ά.), αποσαφηνίζοντας έτσι και την «υποχρεωτικότητα» των αναφορών σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

*Η Γραμμή Ελίζα 10454 δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την χορηγία του χρυσού χορηγού ΔΕΗ Α.Ε. και του μεγάλου χορηγού “The Hellenic Initiative”, καθώς και με τη συμβολή του υποστηρικτή “Cosmote”.