Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 20:29

Ημιφωτισμένο το Κάστρο της Μεθώνης

Γράφτηκε από την

Να υπάρξει φροντίδα και να αποκατασταθεί ο φωτισμός στο Κάστρο της Μεθώνης ζητεί ο Αντώνης Τσιρίγος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
«Από το "Κάστρων περίπλους" στο "Κάστρων εγκατάλειψη"», σημειώνει σε επιστολή του στην "Ε" ο κ. Τσιρίγος και παρατηρεί: «Με το πραγματικά εμπνευσμένο πρόγραμμα "Κάστρων περίπλους" πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη αρκετών μνημείων της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, και το Κάστρο της Μεθώνης ήταν ένα από αυτά. Η πιο εντυπωσιακή, αλλά συνάμα και ουσιαστική, από τις επεμβάσεις που έγιναν, ήταν ο ηλεκτροφωτισμός του μνημείου. Οταν το καλοκαίρι του 2005 φωτίστηκε το Κάστρο για πρώτη φορά, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, με το μπούρτζι έντονα φωτισμένο, ενώ τα τείχη φωτίζονταν με έναν επιτυχημένο συνδυασμό διαφορετικών αποχρώσεων».  
Επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Τσιρίγος ότι «και το έργο του φωτισμού δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει, αφενός από την προχειρότητα με την οποία κατασκευάζονται τα περισσότερα έργα στη χώρα μας και, αφετέρου, από την έλλειψη κάθε πρόνοιας συντήρησης, ώστε να διατηρούνται λειτουργικά συνεχώς». Και προσθέτει: «Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω παρατηρούμε μία σταδιακή "κατάρρευση" του φωτισμού του μνημείου, κυρίως από τις φθορές στην ανατολική πλευρά του Κάστρου, λόγω των καιρικών συνθηκών (αστοχία της μελέτης σε ό,τι αφορά τη θέση των φωτιστικών σωμάτων και την προστασία τους από τη θάλασσα), αλλά και λόγω της ανυπαρξίας ενός στοιχειώδους καθαρισμού σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα πολλά φωτιστικά σώματα να καλύπτονται από τα χορτάρια. Ετσι το περασμένο καλοκαίρι, μόλις 6 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, φτάσαμε στο σημείο να είναι τελείως σκοτεινά εκτεταμένα τμήματα των τειχών και το μπούρτζι να έχει πολύ μειωμένο φωτισμό. Επιπλέον στο ανατολικό τμήμα, όπου σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας δύο προβολείς οι οποίοι φωτίζουν προς τη θάλασσα και σκιάζουν το κάστρο! Οι φετινές θαλασσοταραχές αποτελείωσαν το δίκτυο φωτισμού της ανατολικής πλευράς».
Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι «το Κάστρο της Μεθώνης είναι ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Μεσσηνία, αφού φωτογραφίες του υπάρχουν σε όλα τα τουριστικά περιοδικά και μάλιστα στα εμπροσθόφυλλα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το ένθετο "Ταξίδια" της Καθημερινής (29-5-2011)». Και σημειώνεται ότι για το φωτισμό του Κάστρου «έχουμε δύο αρμόδιους: την 26η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Δήμο Πύλου - Νέστορος, ο οποίος είναι υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης του τμήματος φωτισμού των ανατολικών τειχών, σύμφωνα με την απόφαση 72/2008 του τέως Δήμου Μεθώνης». Ο κ. Τσιρίγος εκφράζει την ελπίδα ότι και οι δύο φορείς «θα κινητοποιηθούν άμεσα και θα κάνουν το καθήκον τους, ώστε ο φωτισμός του Κάστρου να αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και να διατηρείται συνεχώς σε πλήρη λειτουργία. Και αν αυτό είναι ανέφικτο με τις παρούσες συνθήκες, ας αποκατασταθεί τουλάχιστον ο φωτισμός στο μπούρτζι και στην εμβληματική πύλη του Κάστρου».