Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016 16:42

Erasmus και καινοτομία στο 2o Γυμνάσιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Erasmus και καινοτομία στο 2o Γυμνάσιο Καλαμάτας

Δραστηριότητες που είχαν στόχο τη μείωση της σχολικής αποτυχίας υλοποιήθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στο 2o Γυμνάσιο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και καινοτομία, «Partageons nos valeurs dans l’effort».

Στο σάιτ του προγράμματος http://partageonsnosvaleurs.weebly.com/ βρίσκονται αναρτημένα όλα τα αποτελέσματα και οι δραστηριότητες που έγιναν την πρώτη χρονιά του προγράμματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγιναν οι πιο κάτω δραστηριότητες:

«Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, που κατέγραφε σε μια πρώτη φάση ποια ήταν η σχέση των μαθητών με το σχολείο. Τον Οκτώβριο του 2015 δώδεκα καθηγητές του σχολείου μας ανέλαβαν να ελέγχουν δεκαπέντε αδύνατους μαθητές καθημερινά, αν έχουν έρθει διαβασμένοι στο σχολείο. Η δράση έληξε τον Δεκέμβριο του 2015 και διαπιστώθηκε μια καλυτέρευση στη σχολική επίδοση σε αρκετούς από τους μαθητές που συμμετείχαν.

Στη συνέχεια, οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που μετρούσε την ύπαρξη κινήτρων για μάθηση και η δράση διαμορφώθηκε ως εξής: ένας καλός μαθητής ανέλαβε να βοηθάει έναν αδύνατο μαθητή κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Ενας καθηγητής ορίστηκε υπεύθυνος να επιβλέπει και να βοηθάει πέντε αδύνατους μαθητές. Η δράση θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επίσης, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις διαθεματικού χαρακτήρα που εξήψαν το ενδιαφέρον των μαθητών και ενίσχυσαν σημαντικά τα κίνητρα των μαθητών για μάθηση. Η ιδέα ήταν εδώ να αποκτήσουν οι μαθητές ερευνητική διάθεση και ενεργή συμμετοχή στην κατάκτηση της γνώσης: Αρχικά οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και πραγματοποίησαν αρκετές εργασίες στο εργαστήριο της πληροφορικής σχετικές με τα αρχαία ελληνικά αγωνίσματα. Κατόπιν αναβίωσαν αρχαία ελληνικά αγωνίσματα σε αγώνες που διοργανώθηκαν στο στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης. Επίσης έχοντας διδαχθεί στο μάθημα της ιστορίας τον τρόπο που παίρνονταν οι αποφάσεις στην αρχαία Αθήνα, έγραψαν θεατρικό δρώμενο και το παρουσίασαν στα Γαλλικά στο ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε τους μαθητές ήταν η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Και πάλι η δράση ξεκίνησε με εργασίες των μαθητών στην αίθουσα της πληροφορικής και ολοκληρώθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, με μια βιωματική δράση που διοργάνωσε ο διευθυντής του σχολείου: Οι μαθητές έπρεπε να λάβουν μια απόφαση για ένα συγκεκριμένο θέμα (Επιθυμούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατεβάσουν μια κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες;) και ενήργησαν ως υπουργοί εξωτερικών των χωρών τους, ως πρωθυπουργοί και ως βουλευτές των κοινοβουλίων της χώρας τους. Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές την προηγούμενη μέρα είχαν επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και είχαν ενημερωθεί από υπαλλήλους του.

Την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες και δράσεις που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι: θα καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα, θα χαρακτηρίζονται από έλλειψη διακρίσεων, θα υπερασπίζονται ηθικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, η ελευθερία. Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων θα υπάρξει συνεργασία με αθλητικά σωματεία της πόλης και με το ΕΚΠΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Επιπροσθέτως θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια που θα προάγουν τις διεπιστημονικές και εγκάρσιες ικανότητες και τις καλές πρακτικές (στον αθλητισμό και σε άλλα μαθήματα).

Τέλος, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρχονται σε επαφή με μαθητές από σχολεία άλλων χωρών και να επικοινωνούν μαζί τους είτε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων είτε μέσω Facebook και Twinspace. Πέντε μαθητές έχουν ήδη ταξιδέψει στη Γερμανία, επτά θα ταξιδέψουν στο Παλέρμο της Ιταλίας τον επόμενο Νοέμβριο και δέκα στη Μασσαλία τον επόμενο Απρίλιο. Συνολικά μέσα σε διάστημα δύο χρόνων περισσότεροι από 150 μαθητές θα έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης και θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες για όλη τους τη ζωή».


NEWSLETTER