Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 18:23

Κοίτα ποιος μιλάει...

Γράφτηκε από την

Γνωστές παροιμίες όπως «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ή «στο σπίτι του κραμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» μας ήρθαν κατά νου διαβάζοντας ρεπορτάζ για την ευαισθητοποίηση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Καλαμάτας για το δάσος με την υποστήριξη της...  πρεσβείας των Η.Π.Α!!! σε ημερίδα του Κ.Π.Ε.
Αλήθεια, τι μπορεί να διδάξει σχετικά με την οικολογική συνείδηση και την προστασία του περιβάλλοντος ο εκπρόσωπος των Η.Π.Α; Το κράτος του έχει μακρά ιστορία όχι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά στην καταστροφή του στα πλαίσια της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού.
Ξεκινώντας από την εξολόθρευση των Ινδιάνων ως τη ρήψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και των Ναπάλμ εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο και του αγωνιζόμενου λαού στο Βιετνάμ, συνεχίζοντας με την καταστροφή (δις) στον Περσικό κόλπο, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τελειωμό δεν έχουν τα εγκλήματα των Η.Π.Α απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Οι εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων ρυπαίνουν τον πλανήτη από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση, όπου εδρεύουν τα εργοστάσιά τους ξερνώντας κάθε είδους ρύπους δίπλα στις φτωχογειτονιές που διαμένει το φτηνό εργατικό δυναμικό από το οποίο απομυζούν όχι μόνο την υπεραξία αλλά και τον ίδιο τον αέρα που αναπνέει.
Πράγματι, πιο κατάλληλοι για την ευασθητοποίηση των παιδιών μας στα ζητήματα του περιβάλλοντος δε γινόταν να βρεθούν.
Αυτό το σχολείο θέλει η κυβέρνηση του κεφαλαίου.
Θέλοντας να συνεισφέρουμε με πρωτοποριακές ιδέες στην προσπάθειά της προτείνουμε στην επόμενη ημερίδα να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα θέματα «μετανάστες και ρατσισμός» με κεντρικό ομιλητή τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και «καταπολέμηση της φτώχειας» με ομιλητές τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Μέρκελ και Σαρκοζί.
Υ.Γ: Ο ξεναγός που μιλούσε στους μαθητές στα Αγγλικά είχε και διερμηνέα; Ή μήπως έπαψε η επίσημη γλώσσα μας να είναι η ελληνική και έγινε πραγματικότητα το όνειρο της Διαμαντοπούλου για δεύτερη επίσημη γλώσσα την αγγλική; Μάλλον θα θεώρησαν δεδομένο ότι οι μαθητές γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά απο τα φροντιστήρια που χρυσοπληρώνουν οι γονείς τους, όσοι γονείς δηλαδή έχουν να πληρώσουν.


Γιώργος Μπαρδαμάσκος
Εκπαιδευτικός, στέλεχος του Π.Α.Μ.Ε, μέλος του Δ.Σ της Β' ΕΛΜΕ


NEWSLETTER