Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 09:39

Βιβλιοθήκη και πλήθος δράσεων στο 10ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Βιβλιοθήκη και πλήθος δράσεων στο 10ο Δημοτικό Καλαμάτας

 

Δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερα από 3000 βιβλία διαθέτει το 10ο Δημοτικό Καλαμάτας που παράλληλα υλοποιεί πλήθος δράσεων.

“Η εκπαίδευση πέρα από τη τυπική διαδικασία μάθησης οφείλει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο  στην αναζήτηση στοιχείων που ενδιαφέρουν τους μαθητές, που ικανοποιούν την περιέργεια τους, που προάγουν την καινοτομία, που καθιστούν το σχολείο ελκυστικό, ανοιχτό στην κοινωνία. Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας φιλοδοξεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, προωθεί τη συνεργασία, διαμορφώνει καλές πρακτικές, επιδιώκει  αμφίδρομες δράσεις με στόχο την αλληλεπίδραση με Σχολεία της Ευρώπης, με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, με προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης, με την τοπική μας κοινωνία, με τη γειτονιάς μας”, αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου που υπογράφει ο διευθυντής Γιάννης Χριστόπουλος.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Η βιβλιοθήκη του σχολείου στεγάζεται στον β΄ όροφο του σχολικού κτηρίου και καλύπτει επιφάνεια 100 τ.μ. Στον καλαίσθητο χώρο της είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 3000 τίτλοι βιβλίων  και σημαντικός αριθμός περιοδικών. Λειτουργεί, κυρίως, ως παιδική σχολική βιβλιοθήκη υπάρχει ,ωστόσο, και τμήμα ενηλίκων.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά: “Επιδιώκουμε η βιβλιοθήκη μας: Να αποτελέσει για τους μαθητές ένα ελκυστικό χώρο εκτόνωσης, γνώσης, πληροφόρησης, γνωριμίας- εξοικείωσης με το βιβλίο και ανάπτυξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους. Να δώσει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης της διδασκαλίας, πρόσβασης σε πηγές πληροφόρησης και μέσα για τον σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις  διαδικασίες της μάθησης ,έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δράσεις:-παρουσιάσεις βιβλίων - συνεργασίες με συγγραφείς, εικονογράφους, εκδοτικούς οίκους, προβολές ταινιών-ομιλίες και θεματικές συζητήσεις - λέσχες βιβλίων - εργαστήρια κ.ά.

Την οργάνωση και τη λειτουργία έχει η Διαχειριστική Επιτροπή με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Χρυσανθακόπουλο Κωνσταντίνο και Παπανικολάου Παναγιώτα”.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Παράλληλα το σχολείο υλοποιεί 4 σχέδια ERASMUS+ KA2. Επιπλέον πραγματοποιείται διοργάνωση μηνιαίων ενημερωτικών συναντήσεων-παρουσιάσεων  που αφορούν  σύγχρονα ζητήματα μάθησης, ψυχολογίας, νέων τεχνολογιών με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων της πόλης μας. Το συντονισμό έχει η εκπαιδευτικός Μάλαμα Βασιλική.

Αλλες δράσεις είναι: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Τμήμα Γεωπονίας με τίτλο: "Διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας στα βουνά Ταϋγετος και Πάρνωνας" κάτω από την εποπτεία του καθηγητή Αναστασίου Δάρρα.

Συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Νίκη-Νικολέτα Ευελπίδου για την εφαρμογή του προγράμματος με τίτλο «Ψηφιακό Μουσείο: Ανακαλύπτοντας Γεωμορφολογικές Διαδρομές» που κατατίθεται στο πλαίσιο του «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Συμμετοχή στους Περιφερειακούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Περιφέρειας Πελοποννήσου.


NEWSLETTER