Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 13:16

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στη Δημητσάνα

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στη Δημητσάνα

Προσκυνηματική εκδρομή στη Δημητσάνα πραγματοποίησαν οι Γορτύνιοι της Σπάρτης , στις 23 Μαρτίου 2013 , προκειμένου να παραστούν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν και μνήμην του εορτάζοντος Αγίου Ευθυμίου του Νέου, ο οποίος είναι προστάτης Άγιος του Συνδέσμου.

 

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης έχουν επισκεφθεί πολλάκις τη Δημητσάνα κι έχουν εκκλησιασθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου , ο οποίος είναι κτισμένος στη θέση όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι . Ήταν όμως η πρώτη φορά στην υπερ- ενενηκονταετή ιστορία του Συνδέσμου που η επίσκεψη αυτή έγινε κατά την ημέρα εορτής του Αγίου, στις 23 Μαρτίου , ημέρα που θανατώθηκε με αποκεφαλισμό στην Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους στα 1814 ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος χάριν της Πίστεως και της Ομολογίας του προς τον Κύριο και Θεό μας.

Στη Θεία Λειτουργία πρωτοστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας συνεπικουρούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως και τον Πρωτοσυγκελεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης (Γορτύνιο εκ μητρός) π. Γεώργιο Μπλάθρα .

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας που ετελέσθησαν μέσα σε εξόχως κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιερεμίας απηύθυνε λόγια πατρικά κι επαινετικά προς τους Γορτυνίους της Σπάρτης γι’ αυτήν την πρωτοβουλία τους , τόνισε πως η ημέρα της εορτής των Αγίων είναι εκείνη του Μαρτυρίου και της Τελευτής των, άρθρωσε με παρρησία μηνύματα απαρέγκλιτης προσήλωσης προς την Ορθοδοξία και προς την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση κι έστειλε, μέσω των παρισταμένων Γορτυνίων, τα «Σεβάσματά του» και την Αγάπη του προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο , ευχόμενος του χρόνου να συλλειτουργήσουν , μαζί με τους Γορτυνίους της Σπάρτης , κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Ευθυμίου του Νέου .

Σπάρτη 29-3-2013

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ