Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 14:44

Πόσες διάλεκτοι υπάρχουν στην Ιταλία; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γλώσσας και διαλέκτου;

Γράφτηκε από την

 

Αν σήμερα καταγράφονται 34 διάλεκτοι στην Ιταλία, πρέπει να εξερευνήσουμε βαθύτερα το ερώτημα ποια είναι η διαφορά μεταξύ γλώσσας και διαλέκτου. Για την ακρίβεια, αυτό αποτελεί ένα τεράστιο debate στην γλωσσολογική κοινότητα, και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

 

Γενικά, οι διάλεκτοι είναι ανεπίσημες, προφορικές γλωσσολογικές ποικιλίες που έχουν επηρεάσει τεράστια λογοτεχνικά έργα, αλλά και την κουλτούρα της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στην ίδια τη γλώσσα και τις διαλέκτους της.

Βρείτε καθηγητές για ιδιαίτερα μαθήματα Ιταλικών στο instateacher ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις και τη διάλεκτο Ιταλικών της επιλογής σας. Ας δούμε παρακάτω μερικές δημοφιλείς διαλέκτους στην Ιταλία.

 

1. Τοσκάνη

Στην Τοσκάνη, και κυρίως στη Φλωρεντία, δασύνεται το “c”. Προσπαθήστε να πείτε “La Coca Cola con la cannuccia corta corta” χωρίς κανένα “c”. Είναι αρκετά δύσκολο! Επιπλέον, το απαρέμφατο του κάθε ρήματος γίνεται πιο μικρό, όπως για παράδειγμα το “andare” γίνεται “anda”.

2. Νάπολη

Η διάλεκτος της Νάπολη έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως πραγματική γλώσσα. Μπορείτε να την ακούσετε στην περιοχή της Νάπολη και στην περιοχή Καμπάνια. Είναι πολύ δύσκολο να την καταλάβετε ενώ διαφέρει πολύ με την κλασική Ιταλική γλώσσα καθώς έχει πολλές Ελληνικές ρίζες. Στο instateacher θα βρείτε καθηγητές Ιταλικής γλώσσας που γνωρίζουν τη διάλεκτο της Νάπολη.

3. Σικελία

Η Σικελία είναι ένα πανέμορφο νησί γεμάτο παραδόσεις και έθιμα στο οποίο οι ντόπιοι μιλούν μια γλώσσα με πολλές και διάφορες επιρροές. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, οι Λατίνοι, οι Έλληνες, οι Άραβες, και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί βοήθησαν στη δημιουργία μιας περίπλοκης γλώσσας η οποία μελετάται ακόμα.

4. Βενετία

Επίσης στο βόρειο μέρος της Ιταλίας μπορείτε να βρείτε αρκετές διαλέκτους που είναι αδύνατο να καταλάβετε, με τη διάλεκτο της Βενετίας να είναι μια από αυτές. Αν ακούσετε προσεκτικά τον προφορικό λόγο των κατοίκων της Βενετίας, θα ανακαλύψετε πως πολύ συχνά “κόβονται” τα φωνήεντα. Για παράδειγμα, η λέξη “cane” γίνεται “can” και η λέξη “pane” γίνεται “pan”.

5. Λιγυρία

Η διάλεκτος της Λιγυρίας ομιλείται σε εκείνη την περιοχή και είναι μια από τις πιο γνωστές διαλέκτους της βόρειας Ιταλίας. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης διαλέκτου, αλλά η πιο σημαντική είναι αυτή που ομιλείται στη Γένοβα. Γνωρίζατε πως η Γένοβα ονομάζεται επίσης “Zena”;

6. Σαρδηνία

Στο νησί της Σαρδηνίας η καθομιλουμένη γλώσσα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες νεολατινικές γλώσσες που μιλούνται στην Ιταλία. Είναι μάλιστα και η πιο συντηριτική από όλες τις λατινικές γλώσσες. Ουσιαστικά τα Σαρδηνιακά θεωρούνται γλώσσα και όχι διάλεκτος. Για μαθήματα της γλώσσας της Σαρδηνίας εμπιστευτείτε τους έμπειρους καθηγητές του insateacher.

7. Απουλία

Η Απουλία φημίζεται για τις παραλίες και το φανταστικό φαγητό που προσφέρει, αλλά και για τη διάλεκτό της, η οποία είναι δυσνόητη στους περισσότερους Ιταλούς. Οι διάλεκτοι της Απουλία είναι δύο και έχουν ρίζες στα Λατινικά. Προέρχονται από την πόλη Μπάρι και την περιοχή Σαλέντο.

 

Τα Ιταλικά είναι μια πανέμορφη, τραγουδιστή, και πρόσχαρη γλώσσα γεμάτη ιστορία και εκπλήξεις. Αν επιθυμείτε να μάθετε Ιταλικά και να ανακαλύψετε όλες τις διαλέκτους στα Ιταλικά, αλλά και στοιχεία της κουλτούρας της χώρας, ξεκινήστε ιδιαίτερα μαθήματα Ιταλικών μέσω του instateacher.