Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013 07:46

"Κάτοικοι Βέργας και Καλαμάτας" κατά του δήμου για τις παρεμβάσεις

Γράφτηκε από την

Για παρελκυστική τακτική που "σέρνεται" εδώ και 8 μήνες, κατηγορεί τον Δήμο Καλαμάτας η Κίνηση "Κάτοικοι Βέργας και Καλαμάτας για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Την πιο πάνω κατηγορία απευθύνει η εν λόγω Κίνηση -με επιστολή που υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μηχανικός, Αρης Χασάπης τοπογράφος μηχανικός, Μπάμπης Βακαλόπουλος, Ιωάννης Θεοφιλόπουλος χημικός μηχανικός και Δημήτρης Τροχάτος μηχανολόγος μηχανικός- αναφερόμενη στην "κατασκευή νέου (3ου κλάδου) δρόμου κυκλοφορίας οχημάτων στην Κάτω Βέργα και αντιμετώπιση διαχρονικών καταστροφών στο περιβάλλον και σε αρχαιολογικούς χώρους".

Η επιστολή απευθύνεται στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον αντιδήμαρχο Χρίστο Ριζά, τους διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Βασίλη Τζαμουράνη και Παναγιώτα Κουράκλη αντίστοιχα, ενώ κοινοποιείται στην ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"1. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του δήμου ήδη επί 8 μήνες αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες - παρανομίες που αναφέρονται στα ανωτέρω (α) - (γ) σχετικά, καλυπτόμενες πίσω από τον παρελκυστικό ισχυρισμό ότι δήθεν "υπάρχει μελέτη για κατασκευή τρίτου δρόμου προς την Κάτω Βέργα, πάνω από το παλαιό μονοπάτι - καλντερίμι", μάλιστα πρόσφατα συγκεντρώνονται και υπογραφές εύπιστων δημοτών υπέρ της αξιοποίησης των αυθαίρετων μπάζων "σ’ αυτό το έργο".

2. Αναρωτιέται κάθε καλοπροαίρετος δημότης για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από δημόσιες υπηρεσίες ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας οδοποιίας. Είναι δυνατό να θεωρούνται τα αυθαίρετα μπάζα στο παλαιό κοινόχρηστο μονοπάτι / καλντερίμι της "Ροβόλας", στην πλέον απότομη και επικίνδυνη κατηφόρα της Βέργας, ανάμεσα σε γκρεμούς και βαθιές ρεματιές, όπου το έδαφος έχει κλίση 40%, ως αξιοποιήσιμα για αμαξιτό δρόμο; Πρόκειται για καθαρό παραλογισμό και για εμπαιγμό εύπιστων δημοτών. Κάθε έργο οδοποιίας προϋποθέτει σοβαρή μελέτη για τη χάραξη του δρόμου και τις απαιτούμενες προδιαγραφές του οδοστρώματος, ανάλογα με το έδαφος, την κλίση του εδάφους, το είδος των οχημάτων κ.λπ., που να προηγείται κάθε διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού και ανάθεσης σχετικού έργου. Προϋποθέτει επίσης όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και εγκρίσεις π.χ. περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκρίσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ.λπ., δεδομένου ότι πρόκειται για ιστορική περιοχή με σημαντικές παραδοσιακές κατασκευές που θεωρούνται μνημεία του πολιτισμού, όπως πέτρινα αλώνια και καλντερίμια. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται χωρίς την παραμικρή άδεια τα μηχανήματα γνωστού μηχανικού - εργολάβου ΔΕ, να ρίχνουν στο κοινόχρηστο μονοπάτι περί τους 4.000 τόνους μπάζα από γειτονικό οικόπεδό του και οι υπηρεσίες του δήμου να αδρανούν επί 8 ήδη μήνες για την αυθαιρεσία, θεωρώντας τα μπάζα ως "αξιοποιήσιμα" σε υποτιθέμενο έργο οδοποιίας χωρίς μελέτη. Πολλώ μάλλον όταν η ενέργεια αυτή έχει χαρακτηρισθεί αυθαίρετη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, ενώ έχει επισήμως και τεκμηριωμένα καταγγελθεί ότι το οικόπεδο προέλευσης των μπάζων δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αφού περιλαμβάνει καταπατηθέντα τμήματα του δημόσιου δρόμου και του κοινόχρηστου καλντεριμιού.

3. Πέραν των ζημιών σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (αλώνια - καλντερίμια) και των πολεοδομικών παραβάσεων, που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί τους προηγούμενους 8 μήνες, όσον αφορά ειδικότερα στο ζήτημα κατασκευής νέου δρόμου, έχετε εξετάσει -πέραν του γκρεμού της "Ροβόλας"- άλλες εναλλακτικές θέσεις; Για παράδειγμα, έχετε εξετάσει ως εναλλακτική τη χάραξη δρόμου πριν την είσοδο στον οικισμό, δηλαδή πριν τον βράχο και την εκκλησία, που να παρακάμπτει τον πυρήνα του οικισμού και να συνδέεται στο δρόμο για την Ανω Βέργα αρκετά μετά το εστιατόριο “Πετράλωνο”; Νομίζουμε ότι τα πλεονεκτήματα έναντι της απότομης κατηφόρας στη "Ροβόλα" είναι προφανή (βλέπε συνημμένες αεροφωτογραφίες) π.χ.:

- Στη "Ροβόλα" είναι τεχνικοοικονομικά ανέφικτη η κατασκευή δρόμου για άνοδο οχημάτων, αφού πρόκειται για στενή λωρίδα ανώμαλου εδάφους σε μορφή "σφήνας" ανάμεσα σε βαθιές ρεματιές, με συνολική κλίση 40%. Στη "Ροβόλα" θα χρειαστούν πολλοί ελιγμοί και πολλές εκατοντάδες μέτρων δρόμου, πιθανόν και γεφύρια πάνω από τις ρεματιές, για να καλυφθεί η υψομετρική διαφορά. Διαφορετικά, κάθε τμήμα του δρόμου θα έχει κλίση πάνω από 20%! Περιθώρια όμως για μεγάλα μήκη τμημάτων δρόμου σε κατάλληλο έδαφος δεν υπάρχουν, αφού μεσολαβούν οι επικίνδυνες συμπαγείς πέτρινες πλαγιές της "Ροβόλας" και οι αμφίπλευρες ρεματιές.

- Αντίθετα, στην προτεινόμενη εναλλακτική οι τεχνικές δυνατότητες χάραξης δρόμου είναι άριστες. Ο προτεινόμενος δρόμος θα παρακάμπτει τον πυρήνα του οικισμού, ανακουφίζοντας τους κατοίκους από την κυκλοφορία διερχόμενων τροχοφόρων προς ή από την Ανω Βέργα. Το έδαφος εκεί είναι ομαλό σε πολύ μεγάλη έκταση, με διαδοχικά πεζούλια-ξερολιθιές σε όλο το ύψος, επιτρέποντας την άνετη χάραξη των ελιγμών που απαιτούνται για κάλυψη της υψομετρικής διαφοράς. Τα εκεί ελαιοχώραφα θα αποκτήσουν επιπλέον επαρκή πρόσοψη σε δημόσιο δρόμο για την εξυπηρέτησή τους, που θα αυξήσει επιπλέον την εμπορική τους αξία και θα επιτρέπει την οικιστική τους αξιοποίηση. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι σε αυτή την πλαγιά του βουνού έχουν κατασκευαστεί και οι υπάρχοντες δρόμοι προς Κάτω και Ανω Βέργα.

- Με την εναλλακτική λύση αποφεύγεται εντελώς η καταστροφή ιστορικών μνημείων, όπως τα παραδοσιακά πετράλωνα και το παλαιό μονοπάτι - καλντερίμι, που δεν χρειάζεται πλέον να θιγούν. Το παλαιό καλντερίμι - μονοπάτι, δοκιμασμένο και αξιόπιστο επί εκατονταετίες για την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και ζώων, μπορεί πλέον να καθαριστεί από τα αυθαίρετα μπάζα, να αποκατασταθεί και να δοθεί στη χρήση των δημοτών, αποκαθιστώντας την τρωθείσα ενότητα και συνέχεια του ιστορικού αυτού χώρου, που περιλαμβάνει τα καλντερίμια, τα πετράλωνα, τις βρύσες, το λιοτρίβι, το βράχο "Καστράκι" και την ξερολιθιά της "Βέργας". Πράγματι η μορφολογία του εδάφους στη "Ροβόλα" επιτρέπει την ασφαλή χρήση του μονοπατιού, αφού οι ελισσόμενοι κλάδοι του μονοπατιού δεν απαιτούν μεγάλα μήκη, σε αντίθεση με τη χάραξη δρόμου κατάλληλου για κυκλοφορία οχημάτων.

- Η χάραξη αυτή λύνει το βασικότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κάτω Βέργας: την αδυναμία διέλευσης οχημάτων στην περιοχή της εκκλησίας Ευαγγελίστρια, όταν εκεί γίνονται τελετές, γάμοι, βαφτίσια, κηδείες κ.λπ. ή όταν παρουσιάζονται υποχωρήσεις του εδάφους στο προβληματικό και επικίνδυνο σημείο του μεγάλου βράχου.

4. Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλεγεί η μία ή η άλλη από περισσότερες εναλλακτικές τεχνικοοικονομικές λύσεις, τις οποίες προϋποθέτει οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη χάραξης έργου δημόσιας οδοποιίας και μάλιστα σε πλαγιά βουνού με μεγάλη κλίση, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να εκπονηθούν και να εγκριθούν οι απαιτούμενες τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κατοίκων - δημοτών, να γίνουν τυχόν απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, να παρθούν εγκρίσεις συμβουλίων και κρατικών υπηρεσιών, να ευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι και να εγκριθεί σχετικός προϋπολογισμός, να προκηρυχθεί δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός και ανάθεση του έργου κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι μέχρι τότε θα παραμένουν τα αυθαίρετα μπάζα στο κοινόχρηστο μονοπάτι, με το παρελκυστικό επιχείρημα ότι τελικά θα επιλεγεί "το έργο, που θα αξιοποιεί τα αυθαίρετα μπάζα" του μηχανικού που τα απέρριψε. Καταλήγοντας ζητάμε την άμεση απομάκρυνση της αυθαίρετης επιχωμάτωσης και την αποκατάσταση της βατότητας στο παλαιό μονοπάτι -σε όλο του το μήκος- και την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραδοσιακά πετράλωνα με πρόσχημα πάντοτε την πρόθεση κατασκευής δρόμου χωρίς άδεια και μελέτη.

5. Επισημαίνεται ότι η αποφυγή δημοσιοποίησης στοιχείων για την υποτιθέμενη μελέτη δρόμου στη "Ροβόλα", η συλλογή υπογραφών κατοίκων από τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος για κατασκευή δρόμου βάσει υποθετικής μελέτης, η ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών από τους μηχανικούς - εργολάβους που μπάζωσαν πριν 8 μήνες την παλαιά κοινοτική οδό (καλντερίμι / μονοπάτι "Ροβόλας") -και πριν 5 χρόνια το τμήμα του μονοπατιού που διασχίζει το έδαφος ανάμεσα στα κτήματα που αγόρασαν το 2003- και οι οποίοι διευκολύνονται να μην απομακρύνουν τα αυθαίρετα μπάζα με πρόσχημα την πρόθεση κατασκευής δρόμου "που θα τα αξιοποιεί", ενώ ο κοινόχρηστος αυτός δρόμος παραμένει αδιάβατος επί 8 μήνες και το τμήμα του μονοπατιού επί 4 χρόνια, δίνουν την εντύπωση απόπειρας "νομιμοποίησης" της αυθαιρεσίας, που αποτελεί παράνομη και ποινικώς κολάσιμη πράξη περί την υπηρεσία".