Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 17:45

Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε" - Ετοιμάζουν βαλίτσες για τη φοιτητική ζωή

Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε" - Ετοιμάζουν βαλίτσες για τη φοιτητική ζωή

Τις βαλίτσες τους για τη νέα τους φοιτητική ζωή ετοιμάζουν οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας, οι οποίοι έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις, βλέποντας τους κόπους τους να αποδίδουν.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά τους έπαιξαν όπως είπαν στην “Ε” οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι φίλοι, σε μια σχολική χρονιά που για αρκετά παιδιά κύλησε μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο τήρησαν για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως κάθε χρόνο βέβαια δεν λείπουν οι περιπτώσεις που έδωσαν για δεύτερη χρονιά, αποτελώντας παράδειγμα για όσα παιδιά δεν κατάφεραν το στόχο τους.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

1 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με 19.175 μόρια ο Γιάννης Γιαλλελής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος για την εισαγωγή του στην Ιατρική Αθηνών. Ο ίδιος, ανέφερε πως η χρονιά ήταν σχετικά δύσκολη λόγω του μεγάλου όγκου διαβάσματος, ωστόσο από εκεί και πέρα η περίοδος κύλησε καλά, με μελέτη και χωρίς υπερβολές μέσα στη μέρα. Όπως σημείωσε, πλέον θέλει να ξεκουραστεί μέχρι να ανοιχτεί το νέο κεφάλαιο της ζωής του, ευχαριστώντας όπως είπε τους καθηγητές και τους γονείς του για τη στήριξη τη χρονιά που πέρασε.

Εχοντας συγκεντρώσει 18.350 μόρια Ηλίας Ορφανός προσανατολίζεται να δηλώσει ως πρώτη τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ύστερα την αντίστοιχη της Πάτρας. «Ηταν μια δύσκολη χρονιά με αρκετό διάβασμα και πίεση, ωστόσο πλέον νιώθω δικαίωση που τα κατάφερα. Γι’ αυτό οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου και στους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου, καθώς ήταν όλοι δίπλα μου σε αυτό τον αγώνα και με στήριζαν με κάθε τρόπο» δήλωσε, λέγοντας σχετικά με το μάθημα που τον δυσκόλεψε στις Πανελλήνιες πως ήταν τα Μαθηματικά. «Πλέον θέλω να κάνω πιο πολλές βόλτες και να περνάω περισσότερο χρόνο με τους κοντινούς μου ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Η Ζωή Παναγιωτοπούλου συγκέντρωσε 17.800 μόρια και σκοπεύει να δηλώσει την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, ρίχνοντας ματιές και στη Φαρμακευτική. Η ίδια αναφέρθηκε στη σχολική χρονιά λέγοντας πως είχε κάποιες δυσκολίες, δηλώνοντας πως αν δεν πετύχει τον αρχικό της στόχο είναι διατεθειμένη να δώσει εξετάσεις εκ νέου του χρόνου. Για τα μαθήματα των Πανελλαδικών και τις δυσκολίες τους ξεχώρισε τη Φυσική, λέγοντας πως για τα υπόλοιπα μαθήματα είχε γίνει καλή προετοιμασία. «Από εδώ και πέρα, σκοπεύω να επιστρέψω πιο εντατικά στο μπάσκετ, συνδυάζοντας το με την ξεκούραση του καλοκαιριού» σημείωσε. «Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου μου, τους γονείς μου και γενικά τα κοντινά μου πρόσωπα που με στήριξαν» κατέληξε.

4 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

O Παναγιώτης Ηλιόπουλος, όντας απ’ τις λίγες περιπτώσεις Πανελλαδικά που έγραψε 20 στη Φυσική, με 19.000 μόρια έχει στρέψει το βλέμμα του στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Ηταν μια απαιτητική και πιεστική χρονιά, ωστόσο με αντοχή και υπομονή όποιος προσπαθεί και έχει ένα στόχο μπορεί να τα καταφέρει. Οσο για το άγχος, θεωρώ πως είναι δεδομένο στις Πανελλαδικές, αλλά με μια συστηματικότητα μπορεί να ξεπεραστεί» παρατήρησε, λέγοντας πως με περισσότερο ελεύθερο χρόνο πλέον έχει αρχίσει το σκάκι ενώ θέλει να επιστρέψει και στο Τάε Κβον Ντο. «Για τη φετινή χρονιά θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου στους οποίους οφείλω την επιτυχία μου, τους καθηγητές μου και τους φίλους μου που στάθηκαν δίπλα μου» συμπλήρωσε.

Με 18.600 μόρια η Ξένια Τσάλτα προσανατολίζεται να δηλώσει το Τμήμα Φαρμακευτικής στην Αθήνα. «Η φετινή σχολική χρονιά είχε αρκετές δυσκολίες, ενώ από τα μαθήματα, της Φυσικής είχε τα πιο δύσκολα θέματα. Προσωπικά δεν είχα ορίσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απλά διάβαζα καθημερινά, δίχως να ασχοληθώ με κάτι άλλο παράλληλα» συμπλήρωσε, λέγοντας πως από εδώ και πέρα ίσως ασχοληθεί και πάλι με το βόλει, συνδυάζοντας το με την ξεκούραση του καλοκαιριού. «Στο σημείο αυτό θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους καθηγητές μου για τη στήριξη και τους γονείς μου που ήταν δίπλα μου -και στα δύσκολα» κατέληξε.

Ο Περικλής Μαρίνος με 18.380 μόρια επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αν αυτό το πλάνο δεν ευδοκιμήσει, ως δεύτερη επιλογή έχει στο μυαλό του το Τμήμα Φυσικής στην Αθήνα. Για τη χρονιά που πέρασε ο ίδιος σημείωσε πως είχε κάποιες δυσκολίες προς το τέλος, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα τον άφησε ικανοποιημένο. Σε ό, τι έχει να κάνει με τις Πανελλαδικές και το πιο απαιτητικό μάθημα στάθηκε στη Φυσική, προσθέτοντας πως με περισσότερο ελεύθερο χρόνο μαθαίνει να παίζει κιθάρα, διαβάζοντας παράλληλα εξωσχολικά βιβλία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως το θείο μου τον Αρη για τη  καθοδήγηση του τα τελευταία χρόνια, καθώς και τους καθηγητές του φροντιστηρίου και του σχολείου μου» συμπλήρωσε.

Εχοντας συγκεντρώσει 17.425 μόρια ο Ηλίας Μπίρος έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά μια θέση στο Τμήμα Νομικής της Κομοτηνής, αναμένοντας να δει πως θα κινηθούν οι βάσεις στις πόλεις της ίδιας σχολής. Ο ίδιος, έκανε λόγο για μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά με αίσιο τέλος. «Σίγουρα υπήρχε πίεση αλλά δεν παρουσιάστηκαν εν τέλει πολλά εμπόδια στη διαδρομή. Θεωρώ πως η προσήλωση σε ένα στόχο αποτελεί το μέσο για την επίτευξη του, ενώ ως προς το πρόγραμμα, νομίζω πως λειτουργεί ως αντίδοτο στην πίεση και βοηθά τον εξεταζόμενο» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως πλέον θέλει να επιστρέψει στο μπάσκετ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τους καθηγητές μου, τους φίλους μου και το φροντιστήριο μου για τη στήριξη που μου παρείχαν σε αυτή την υψηλών απαιτήσεων χρονιά» πρόσθεσε.

6 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Γιώργος Στρέμπας με βαθμολογία 18.100 μόρια τείνει να δηλώσει πρώτη του επιλογή τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ως δεύτερη την αντίστοιχη Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, σημείωσε πως προσπάθησε να ακολουθήσει ένα σωστό και σταθερό πρόγραμμα ώστε να διαχειριστεί το χρόνο του ανάλογα, δίχως όπως είπε να στερηθεί τις εξόδους του. «Εχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο επιθυμώ να βλέπω πλέον πιο πολύ τους φίλους μου, την κοπέλα μου και την οικογένειά μου» πρόσθεσε, ευχαριστώντας όπως είπε αρχικά τους γονείς του, τους καθηγητές του φροντιστηρίου και του σχολείου. «Θα ήθελα να αναφερθώ παράλληλα στο περιβάλλον του σχολείου μου. Πρόκειται για ένα σχολείο όπου λόγω του γεγονότος πως είναι εκτός πόλης θεωρείται πιο “ριγμένο”, με την εντύπωση που πλανάται -όχι τόσο σε μαθητικούς κύκλους αλλά σε αυτούς των εκπαιδευτικών και κάποιων γονέων- να είναι πως δεν γίνεται τόσο σωστή δουλειά. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να πω, πως οι καθηγητές είναι σεβαστικοί και ακούνε τα παιδιά, έχοντας έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» υπογράμμισε.

Η Γκεριέσα Κοστρένι συγκέντρωσε 16.787 μόρια και έχει ως επιθυμία να εισαχθεί στη Νομική, αναμένοντας τις βάσεις, ενώ ως δεύτερη επιλογή της έχει ξεχωρίσει το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Η ίδια έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολη χρονιά και από πλευράς ψυχολογίας αλλά και γνώσεων. «Προσπάθησα να ισοσταθμήσω και αυτά που μάθαινα στο σχολείο και στο φροντιστήριο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναιρεί το ένα το άλλο. Πρέπει να συμβαδίζουν και τα δύο μαζί και με τη δική μας προσπάθεια να καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε. Σχετικά με το εκάστοτε σχολείο και φροντιστήριο, δυστυχώς θεωρώ πως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και τα δύο για μια καλή βαθμολογία. Στην κατεύθυνση μου ωστόσο ήμασταν τυχεροί, καθώς είχαμε καθηγητές που πραγματικά προσπαθούσαν να μας μάθουν πράγματα, δίχως απλά να έρθουν να κάνουν τη δουλειά τους και να φύγουν» διευκρίνισε, τονίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως το φροντιστήριο να μην χρειάζεται. Σε ότι έχει να κάνει με τα μαθήματα των Πανελλαδικών, απογοητευτικά με την Ιστορία, θεωρώντας πως έγραψα καλύτερα. «Πλέον, θα ήθελα να επιστρέψω στο χορό» συμπλήρωσε, ευχαριστώντας όπως είπε τις καθηγήτριες της στο σχολείο και το φροντιστήριο.

Ο Νίκος Διαμαντίδης συγκέντρωσε 16.200 μόρια, βαθμολογία που τον άφησε ικανοποιημένο, ενώ στα Μαθηματικά κατάφερε και έγραψε 19,6! Σχετικά με τη σχολή προτίμησής του αποσαφήνισε πως κοιτάει τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια αντίστοιχες σχολές άλλων πόλεων. Για τη σχολική χρονιά που πέρασε ο Νίκος την χαρακτήρισε παράξενη, σχολιάζοντας αναφορικά με τη Φυσική και τα Μαθηματικά πως τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα. «Η δυσκολία είχε να κάνει με το μέγεθος που τα συνόδευε, με αποτέλεσμα ο χρόνος που είχαμε να ήταν λίγος» συνέχισε, λέγοντας πως από εδώ και πέρα θέλει να ξεκουραστεί για ένα μήνα, φρεσκάροντας στη συνέχεια την ύλη των δύο τελευταίων ετών ώστε να πάει περισσότερο προετοιμασμένος στο Πανεπιστήμιο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου για την ενθάρρυνση όλα αυτά τα χρόνια, τους καθηγητές του σχολείου μου για την προετοιμασία, αλλά και το Φροντιστήριο μου για τον ίδιο λόγο» συμπλήρωσε.

1 ΓΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Ο Απόλλων Ιωάννης Ξηρογιάννης έχοντας συγκεντρώσει 17.760 μόρια επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δηλώσει το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. «Προσωπικά, η σχολική χρονιά δεν μου φάνηκε δύσκολη. Προφανώς το διάβασμα ήταν πιο απαιτητικό, ενώ οι καθηγητές αναλογιζόμενοι το άγχος και την πίεση που βιώναμε ήταν θα έλεγα πιο ανεκτικοί» υπογράμμισε, σχολιάζοντας σχετικά με τις Πανελλαδικές πως τα Αρχαία τον δυσκόλεψαν περισσότερο. «Για τη φετινή χρονιά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή του φροντιστηρίου μου για τη βοήθεια» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως έχοντας κλείσει το κεφάλαιο αυτό, μετράει περισσότερο ο κόπος.

Η Δήμητρα Κωτσοπούλου με 16.960 μόρια δήλωσε πως θέλει να δηλώσει το Τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα, επιλογή που είναι εφικτή σε σχέση με τις περσινές βάσεις.  Η ίδια σημείωσε πως συνάντησε κάποιες δυσκολίες κατά τη χρονιά αυτή, προσπαθώντας να ξεπεράσει την όποια κούραση από τις απαιτήσεις της κάθε μέρας. Για τα μαθήματα των Πανελλαδικών, η Δήμητρα πρόσθεσε πως συνάντησε περισσότερα εμπόδια στη Φυσική, λέγοντας πως πλέον θέλει να κάνει γυμναστήριο και να χαρεί τις διακοπές της. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου στο φροντιστήριο και τους γονείς μου» κατέληξε.

 

Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Αν κάποιος γονέας, απόφοιτος ή εκπαιδευτικός θέλει να συμπεριληφθεί η επιτυχία δικού του επιτυχόντα στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με την “Ε” στο elefklm@gmail.com ή να καλέσει στο 6979047976.